Sa i rëndësishëm është Milan Kundera sot?

Në vitet 1980 të gjithë lexonin “Lehtësia e Padurueshme e Qenies” dhe “Libri i të Qeshurës dhe Harresës”. Por, teksa ai po boton një roman për herë të parë pas dymbëdhjetë vjetësh, çfarë emri gëzon sot shkrimtarit çek dhe a është…

Një foto e Eqrem Çabejt me arbëreshëve

Kjo është një foto e vitit 1931 ose 1932, kur Eqrem Çabej ishte në Horë t'Arbëreshvet - Piana degli Albanesi afër Palermos, Sicili (në atë kohë quhej ende Piana dei Greci). Sapo kishte kryer studimet në Universitetin e Vjenës dhe kishte…

Tomas Venclova i ulur në kolltukun e Kadaresë

Tomas Venclova poet, shkrimtar dhe përfaqësuesi më ti mirë i kulturës lituaneze ka vizituar Shtëpinë Studio Kadare, gjatë një vizite që ka pasur në Shqipëri. Ai ka medituar disa minuta i ulur në kolltukun ku kalonte mbrëmjet shkrimtari…

Gjergj Xhuvani, jeta në filma e një kineasti

Gjergj Xhuvani një nga regjisorët më të spikatur në kinematografinë bashkëkohore shqiptare është shuar në moshën 56 vjeçare. Pinjoll i një familjeje të njohur, i biri i shkrimtarit Dhimitër Xhuvani, ai do të ishte përfaqësuesi më i mirë…

Njësoj do të dua…

Nëse ndodh në që në jetën tjetër/  rastësisht takohemi përsëri/A do të njihen vështrimet tona/ apo të huaj do të jemi unë e ti?/ Gjithsesi unë njësoj do të të dua/ bashkë apo të ndarë. Vargjet e mësipërme kaq shumë të…

Vila e Enverit “kthehet” në kinema

Fituesi I Palmës së Artë në Cannes Film Festival 2019 Vasilis Kekatos, do të jetë sot në orën 20.30 në hapësirat e Vilës së ish diktatorit Enver Hoxha, në një bashkëbisedim për kinemanë me Cine Tarkovsky. Një kinema nomade, Cine…

Gabriel Garsia Markez: Si u bëra shkrimtar…

Unë kurrë nuk e imagjinova se, nëntë muaj pasi kisha mbaruar shkollën e mesme, tregimi im i parë do të botohej në Fin de Semana, shtojca letrare e fundjavës në gazetën El Especdor, në Bogota, dhe suplementi më interesant e më kërkues i…