Arti

Sa i rëndësishëm është Milan Kundera sot?

Në vitet 1980 të gjithë lexonin “Lehtësia e Padurueshme e Qenies” dhe “Libri i të Qeshurës dhe Harresës”. Por, teksa ai po boton një roman për herë të parë pas dymbëdhjetë vjetësh, çfarë emri gëzon sot shkrimtarit çek dhe a është dëmtuar në mënyrë të pakthyeshme për shkak të mënyrës si i portretizon gratë? Në faqen e parë të romanit të ri të…
Me shumë...

Një foto e Eqrem Çabejt me arbëreshëve

Kjo është një foto e vitit 1931 ose 1932, kur Eqrem Çabej ishte në Horë t'Arbëreshvet - Piana degli Albanesi afër Palermos, Sicili (në atë kohë quhej ende Piana dei Greci). Sapo kishte kryer studimet në Universitetin e Vjenës dhe kishte shkuar të studionte në vend arbërishten e Horës, përmbi të cilën po shkruante tezën e doktoratës…
Me shumë...

Tomas Venclova i ulur në kolltukun e Kadaresë

Tomas Venclova poet, shkrimtar dhe përfaqësuesi më ti mirë i kulturës lituaneze ka vizituar Shtëpinë Studio Kadare, gjatë një vizite që ka pasur në Shqipëri. Ai ka medituar disa minuta i ulur në kolltukun ku kalonte mbrëmjet shkrimtari shqiptar. Venclova së bashku me Czesłaë Milosz dhe Joseph Brodskyn i përket një brezi letrarësh të Europës…
Me shumë...

Fatos Baxhaku, “Guri” që rrokulliset sot brenda nesh

"Si ju lindi dëshira për të udhëtuar?”. Vite më parë kjo pyetje më vinte në siklet. Ndodhte kështu sepse nuk e dija edhe fort mirë si ti përgjigjesha. Por me kalimin e viteve gjërat vijnë duke u qartësuar dhe tani mendoj se mund ta kem një përgjigje për këtë pyetje, që më ngatërrohej vazhdimisht nëpër këmbë. Unë besoj se jo dëshira, por më…
Me shumë...

Guri prehistorik që u gjet në Fan të Mirditës do merret në ruajtje nga Muzeu Historik Kombëtar (Detajet)

Guri i gjetur rreth dy javë më parë në Fan të Mirditës, do të merret në mbrojtje dhe të vendoset në Muzeun Historik Kombëtar. Një grup specialistësh dhe përfaqësues të ministrisë së Mjedisit kanë lidhur edhe një kontratë dakortësie me banorët e zonës ku u gjet guri prehistorik. Banorët kanë rënë dakort që guri të zhvendoset në Tiranë. "Kushtet…
Me shumë...

Gjergj Xhuvani, jeta në filma e një kineasti

Gjergj Xhuvani një nga regjisorët më të spikatur në kinematografinë bashkëkohore shqiptare është shuar në moshën 56 vjeçare. Pinjoll i një familjeje të njohur, i biri i shkrimtarit Dhimitër Xhuvani, ai do të ishte përfaqësuesi më i mirë i një brezi të ri kineastësh, që i erdhën Shqipërisë pas rënies së skemës së kinemasë socialiste. I lindur më…
Me shumë...

Njësoj do të dua…

Nëse ndodh në që në jetën tjetër/  rastësisht takohemi përsëri/A do të njihen vështrimet tona/ apo të huaj do të jemi unë e ti?/ Gjithsesi unë njësoj do të të dua/ bashkë apo të ndarë. Vargjet e mësipërme kaq shumë të njohura, janë shkruar nga Olga Isabel Chams Eljach (Kolumbi, 1922 – 2009) - poete kolumbiane me prejardhje…
Me shumë...
1 of 517