Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Në Fokus

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet më të bujshme, pas ikjes nga Shtëpia e Bardhë

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet

Si president i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump gëzonte një mbrojtje unike nga veprimet ligjore, qofshin penale apo civile. Tani, pasi humbi zgjedhjet presidenciale të vitit 2020, z. Trump së shpejti do të jetë përsëri një qytetar privat.

Kjo do të thotë se ai do të humbasë privilegjet e tij presidenciale, duke e vendosur atë në mes të çështjeve gjyqësore dhe prokurorëve. “Sapo ai të jetë jashtë zyrës, atmosfera do të ndryshojë," i tha BBC-së,  Daniel R Alonso, një ish-prokuror i shtetit federal i SHBA dhe New York. "Ai nuk do të ketë më realitetin ose kërcënimin e fuqisë presidenciale për të penguar hetimet”.

Një hetim i gjerë kriminal në New York është shqetësimi më serioz ligjor për z. Trump dhe kompaninë e tij të pasurive të patundshme, “Organizata Trump”. Për më tepër, ka një sërë procesesh gjyqësore duke filluar nga akuzat për mashtrim nga një anëtar i familjes në ngacmime seksuale nga një kolumniste. Po krijohet rreth tij, një stuhi ligjore. Ndaj në ajër janë gjashtë betejat më të mëdha ligjore që përfshijnë Trump.

Pretendimet për fshehje parash

Ajo që dimë: Modelja e Playboy Karen McDougal, aktorja e filmit për të rritur Stormy Daniels dhe pretendimet e një komploti të heshtjes. Ky ishte thelbi i të ashtuquajturit skandal i parave. Të dy gratë thanë se kishin pasur marrëdhënie seksuale me z. Trump dhe kishin marrë pagesa për t'i mbajtur ato të gojëkyçur përpara zgjedhjeve presidenciale 2016.

Kur ata folën në 2018, ata hodhën dinamit politik në presidencën e Z. Trump, duke ndezur siguresën e dy hetimeve penale. E para u përqëndrua në shkeljet e ligjeve federale, ose kombëtare, dhe rolin e Michael Cohen, ish-avokatit personal dhe "ndërmjetësit" të zotit Trump.

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet

Nën hetim, Cohen pranoi që ka kryer pagesa për dy gratë. Pagesat u cilësuan si shkelje të financimit të fushatës dhe Cohen u dënua me tre vjet burg në 2018. Cohen pretendoi se Z. Trump e kishte "drejtuar" atë të bënte pagesat, megjithatë asnjë akuzë nuk u ngrit kundër presidentit.

Pse? Së pari, për të akuzuar z. Trump, prokurorët do të kishin nevojë të provonin se ai me të vërtetë e kishte udhëzuar Cohen të bënte ato pagesa. Së dyti, edhe nëse prokurorët kishin prova të mjaftueshme për të akuzuar z. Trump, është kundër politikës së qeverisë amerikane të padisë një president në detyrë  për akuza penale federale, thonë ekspertët ligjorë.

Çështja e mbyllur, apo jo? Jo saktësisht. Thënë thjesht, një hetim i dytë penal mbi pagesat është ende duke u zhvilluar në Nju Jork. Ne e dimë që Prokurori i Qarkut në Manhattan, Cyrus Vance po shqyrton nëse Organizata Trump ka falsifikuar të dhënat e biznesit në lidhje me fitimet.

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet

Ajo që ne nuk e dimë është nëse z.Vance ka ndonjë provë për të ngritur padi penale. Ajo ka rëndësi. Çfarë mund të ndodhë më pas: Falsifikimi i regjistrave të biznesit është një kundërvajtje sipas ligjit të Nju Jorkut. Një kundërvajtje është një krim i vogël që mund të dënohet me burgim deri në një vit. Tani, këtu është pjesa e ndërlikuar për z. Vance.

A do të mbetet Trump i “papërshkueshëm” pas dënimit të Cohen?

Ekziston një afat kohor dyvjeçar për ngritjen e padive penale për një kundërvajtje në New York. Ngaqë ato pagesa kanë ndodhur mbi dy vjet më parë, duket se [prokurorët] nuk kanë fat", tha z. Alonso. Por shtoi ai, ka mundësi të tjera. Në New York, falsifikimi i regjistrave të biznesit mund të akuzohet si krim nëse bëhet për të fshehur krime të tjera, të tilla si mashtrimi i taksave. Akuzat fiskale janë krime më të rënda që mund të ndiqen penalisht për një periudhë më të gjatë dhe dënohen me dënime më të ashpra në burg.

Ende, rruga për ndjekje penale është e pasigurt. Nuk është e qartë nëse Z. Trump mund të ndiqet penalisht sipas ligjit të New York-ut për shkelje të financimit të fushatës – pra për krimin federal, për të cilin Cohen u burgos. Këtu hyjnë fillesat e tjera të hetimit të Z. Vance.

2) Hetimi i mashtrimit tatimor dhe bankar

Ajo që dimë: është një "goditje politike", tha një avokat i Organizatës Trump për hetimin e z. Vance në gusht 2019. Deklarata e avokatit ishte tërheqëse. Z. Vance sapo kishte lëshuar një kërkesë për dokumente, të njohur si thirrje. Ai kërkoi të shihte të dhëna financiare në vite, duke përfshirë edhe “Gralin e Shenjtë” - kthimet e taksave të z. Trump,.

Që atëherë, z. Trump është përpjekur të bllokojë thirrjen, duke argumentuar në gjykata se kjo përbën sulm politik. Në tetor, një gjykatë federale e apelit nuk ishte dakord me z. Trump, duke i vendosur deklaratat e tij tatimore në një distancë sanitare nga prokurorët. Në të vërtetë, Vance ka theksuar rëndësinë e deklaratave të taksave të Trump në letrat e gjykatës.

Kur kërkoi kthimin e taksave në gusht, Vance iu referua "raporteve publike të sjelljes kriminale në Organizatën Trump", duke përfshirë akuzat për mashtrime bankare. Një tjetër regjistrim gjyqësor në shtator përmendi mashtrimin e taksave si një krim hipotetik që mund të vërtetohet, nëse duhet të gjenden prova që e mbështesin atë.

Në New York, disa lloje të mashtrimeve tatimore mund të akuzohen si krime, të cilat mund përfshijnë dënime të gjata me burg. Në këtë moment, megjithatë, “raportet publike” të krimeve të mundshme të përmendura nga zyra e Vance janë thjesht arsye për hetim, asgjë tjetër.

Çfarë mund të ndodhë më pas: Z. Trump pritet të apelojë kundër kërkesës për të dorëzuar deklaratat e tij tatimore në Gjykatën e Lartë. Atje, çështja mund të zgjidhet. Për Trump, aksionet janë të larta. A mund të lëshojë Trump deklaratat e tij tatimore?

Taksat e Trump: Çfarë duhet të dini “Hetimet më të rëndësishme penale janë ato që eksplorojnë regjistrat e tij të taksave dhe bankave”, i tha BBC, Jonathan Turley, një profesor i drejtësisë në Universitetin George Washington. “Por nëse ekziston një çështje penale duhet të bëhet e qartë”. Nëse Vance siguron deklaratat tatimore të Donald Trump, një çështje penale mund të bëhet ose jo e dukshme. Sido që të jetë, Vance ka nevojë për ato kthime tatimore për të çuar përpara hetimin e tij.

3) Hetimi i mashtrimit të pasurive të paluajtshme

Ajo që dimë: Prokurorja e Përgjithshme e New York-ut Letitia James ka qenë një tjetër gjemb në këmbët e Trump. Që nga marsi i vitit 2019, zonja James ka udhëhequr një hetim civil nëse Organizata Trump ka kryer mashtrim në pasuri të paluajtshme.

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet

Përsëri, rrënjët e këtij hetimi çojnë përsëri tek Cohen, i cili, në shkurt 2019, i tha Kongresit se Z. Trump kishte fryrë vlerën e pasurive të tij të pronës për të siguruar kredi dhe i kishte nënvlerësuar ato për të ulur taksat e tij. Dëshmia e Cohen i dha zonjës James,  bazën për të kërkuar informacion në lidhje me perandorinë e zotit Trump.  Ashtu si Vance, zonjës James i është dashur të luftojë për atë informacion në gjykata.

Eric Trump, nënkryetari ekzekutiv i Organizatës Trump dhe djali i presidentit, e ka akuzuar atë për zhvillimin e një “hakmarrje politike”. Përkundër kësaj, ai plotësoi kërkesën për t'u ulur për dëshmi me zyrën e saj në tetor.

Çfarë mund të ndodhë më pas: Znj. James ka nevojë për më shumë dëshmi dhe informacion për të çuar përpara hetimin. Në zyrë, Trump argumentoi se ai ishte shumë i zënë për t'u marrë me procese gjyqësore. Tani, ai nuk mund ta përdorë atë justifikim.

Zonja James mund ta trajtojë Trump me më pak respekt, duke e shtyrë atë të ulet për t'u marrë në pyetje nën betim, ashtu si djali i tij. “Shumica e gjykatave do të ishin shumë indulgjente me një të pandehur president për gjëra të tilla si caktimi, për shembull. Jo kështu me një qytetar privat”, tha Alonso. Hetimet civile si kjo mund të rezultojnë në ndëshkime financiare, nëse gjenden prova të keqbërjes. Nëse arrihet, një hetim tjetër penal nuk mund të përjashtohet.

4) Rastet e pagës

Ajo që dimë: Emolument është një fjalë arkaike që përdoret rrallë sot, përveç në kontekste ligjore. Përkufizimi kontestohet, por zakonisht kuptohet se do të thotë fitim, fitim ose avantazh nga punësimi ose mbajtja e funksioneve publike.

Pra, çfarë lidhje ka kjo me Trump? Ai është akuzuar për thyerje të rregullave kundër "çmimeve" gjatë presidencës së tij. Këto rregulla, të njohura si klauzola të shpërblimeve, u shkruajtën në tekstin ligjor të vendit, Kushtetutën e SHBA. Një klauzolë kërkon që të gjithë zyrtarët federalë, përfshirë presidentin, të kërkojnë pëlqimin e Kongresit përpara se të pranojnë ndonjë përfitim nga shtetet e huaja.

Tri procese gjyqësore civile të veçanta pretenduan se presidenti Trump nuk e kishte kërkuar atë pëlqim. Njëri përmendi pritjen e zyrtarëve të huaj në Trump International Hotel në Washington DC si një shkelje të mundshme. Trump ka keqtrajtuar "këtë klauzolë të rremë të shpërblimeve", duke sugjeruar që presidentët e tjerë të ulur kanë bërë para.

Çfarë mund të ndodhë më pas: Pavarësisht, proceset gjyqësore mbi pagat me siguri do të hidhen poshtë, ose do të pushojnë, thonë ekspertët ligjorë. Një i i tillë, i sjellë nga demokratët e kongresit tashmë është refuzuar nga Gjykata e Lartë. “Pagesat nuk ka të ngjarë të jenë baza e ndonjë veprimi kriminal”, tha  Turley, një ekspert i ligjit kushtetues. “Rastet e fitimeve kanë të bëjnë me mbajtjen e zyrës së Trump, kështu që sapo ai të largohet nga detyra, polemika bëhet kryesisht akademike. Bëhet kryesisht e diskutueshme”.

5) Paditë për sjellje të keqe seksuale

Ajo që dimë: Trump është akuzuar për sjellje të keqe seksuale nga shumë gra, pretendimet e të cilave përfshijnë dekada. Presidenti Trump i ka mohuar të gjitha akuzat, duke i hedhur poshtë si “lajme të rreme”, shpifje politike dhe konspiracione.

Cilat janë akuzat seksuale kundër Trump? Shumë nga akuzuesit dolën përpara përpara fitores së Trump në zgjedhjet në 2016.  Presidenti i sapozgjedhur u zotua t’i padisë të gjithë ata, por, deri më tani, nuk e ka bërë atë. Në vend të kësaj, disa nga akuzuesit kanë paditur Trump. Dy nga ato gra kanë ngritur padi për shpifje kundër  Trump për cilësimin e tyre si gënjeshtare.

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet

E Jean Carroll, një kolumniste për një kohë të gjatë për revistën Elle, është një prej tyre. Ajo e ka akuzuar Trump për përdhunimin, në një dhomë zhveshjeje në një dyqan luksoz në Manhattan në vitet 1990. Trump e mohon atë dhe po kundërshton pretendimin për shpifje.

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet

Në padinë e saj, zonja Carroll argumenton se Trump  shpifi ndaj saj duke thënë se ai nuk mund ta kishte përdhunuar atë, pasi “ajo nuk është tipi im”. Padia e saj kërkon dëmtime të paspecifikuara dhe tërheqjen e deklaratave të Trump.

Zonja Carroll kundër Z. Trump u duk mjaft e drejtpërdrejtë deri në shtator, kur ndërhyri Departamenti i Drejtësisë i SHBA. Departamenti ndërmori hapin e pazakontë të përpjekjes për të zëvendësuar Z. Trump me Shtetet e Bashkuara si i pandehur për çështjen. Në fund, një gjykatës federal vendosi kundër ndërhyrjes së departamentit, duke argumentuar “pretendimet nuk kanë asnjë lidhje me autoritetin zyrtar të Shteteve të Bashkuara”.

Çfarë mund të ndodhë më pas: Çështja tani mund të vazhdojë, duke lejuar avokatët e zonjës Carroll të mbledhin prova. Për shembull, ata mund të bëjnë të ditur se ADN-ja e  Trump është në një fustan që zonja Carroll thotë se kishte veshur në kohën e sulmit të pretenduar. Për këtë, ata do të kishin nevojë për një mostër të ADN-së nga Trump.

Një proces gjyqësor i ngjashëm, por i veçantë për shpifje i paraqitur nga Summer Zervos, një ish-garues në shfaqjen televizive të Z. Trump “The Apprentice”, mund të shkojë në të njëjtën mënyrë. Zonja Zervos pretendoi se Trump e kishte sulmuar seksualisht atë gjatë një takimi për të diskutuar mundësitë e punës në një hotel në Beverly Hills në 2007.

Trump e hodhi poshtë pretendimin si "të rremë", duke akuzuar zonjën Zervos për sajimin e saj për të marrë famë. Ajo më pas e paditi atë për shpifje në 2017, duke kërkuar dëmshpërblim prej të paktën 3,000 dollarë.  Trump u përpoq që çështja të pushohej gjatë presidencës së tij. Avokatët e tij sugjeruan që, si president, ai duhet të ishte imun ndaj proceseve gjyqësore në gjykatat e shtetit.

“Ky argument avullohet plotësisht në 20 Janar”, thotë  Barbara L McQuade, profesoreshë e drejtësisë në Universitetin e Michigan-it. “Sapo kjo të ndodhë, ne kalojmë në fazën e zbulimit të çështjes dhe mund të ketë lëvizje atje”.

6) Padia e Mary Trump

Ajo që dimë: "Mashtrimi nuk ishte vetëm biznes familjar - ishte një mënyrë jetese", lexohet në rreshtin e parë të padisë së Mary Trump kundër xhaxhait të saj Donald. Ajo pasqyron armiqësinë e kujtimeve të sapo lëshuara të zonjës Trump, në të cilën ajo dënon xhaxhain e saj si një “narcizist” që kërcënon jetën e çdo amerikane.

Ajo akuzon  Trump dhe dy vëllezërit e motrat e tij se e kanë mashtruar atë duke e larguar nga një trashëgimi ndërsa i bënë presion asaj të heqë dorë nga interesat në biznesin e familjes. Zonja Trump trashëgoi interesa të vlefshëm në biznesin e familjes kur Fred Trump Jr - babai i saj dhe vëllai i madh i presidentit - vdiq në 1981 në moshën 42 vjeç. Znj Trump ishte 16 vjeç në atë kohë.

Telashet e Trump, betejat ligjore: Ja si luhet fati i i tij në 6 rastet

Trump dhe vëllezërit e motrat e tij "u angazhuan për të parë interesat e zonjës Trump”, thuhet në materialet e procesit gjyqësor. "Ata gënjyen", thuhet në dokument. “Në vend që të mbrojnë interesat e Mary, ata hartuan dhe zbatuan një skemë komplekse për të hequr fonde larg interesave të saj, për të fshehur fajin [mashtrimin] e tyre dhe për ta mashtruar për vlerën e vërtetë të asaj që ajo kishte trashëguar”. Procesi kërkon të paktën 500,000 dollarë dëmshpërblim.

Çfarë mund të ndodhë më pas: Shtëpia e Bardhë tha se libri i zonjës Trump ishte plot "gënjeshtra", por zoti Trump ende nuk i përgjigjet gjyqit. Nëse vijnë kërkesa për dokumente dhe dëshmi, Trump nuk mund të citojë detyrat e tij presidenciale si një arsye për t'i mohuar ato. Asnjë qytetar amerikan, madje as presidenti, nuk është kategorikisht mbi ligjin./Burimi BBC-Përkthim i Gazeta Shqip

©Copyright Gazeta Shqip

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës Shqip, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, "Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to". Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Gazeta Shqip dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Biznes

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore