Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Në Fokus

Raporti/ Del dokumenti, KE: Shqipëria, gati për negociatat, ja problemet kryesore

Raporti/ Del dokumenti, KE: Shqipëria, gati për negociatat, ja

Komisioni Europian i ka hapur dritën jeshile hapjes së Konferencës Ndërqeveritare të Shqipërisë dhe BE-së për të nisur hapjen e negociatave të anëtarësimit.

Në progres raportin që pritet të bëhet publik rreth orës 15.15, Komisioni Evropian vlerëson se Shqipëria është gati për mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare, ndërsa shihet si problematike mungesa e Gjykatës Kushtetuese, Ligji i Medias e klima politike.

Demokracia

Ambienti politik vazhdoi të shënohej nga polarizimi intensiv. Opozita vendosi të bojkotojë zgjedhjet lokale të 30 qershorit 2019. Këto u mbajtën, ndërsa Presidenti kishte lëshuar një vendim për të shtyrë votimin për në Tetor. Parlamenti nisi një procedurë fajësimi për Presidentin, e cila u përmbyll në korrik 2020. Ngërçi politik i vendit pa një hapje në janar 2020, kur shumica qeverisëse dhe opozita parlamentare dhe jashtë-parlamentare arritën një marrëveshje për të çuar përpara reformën zgjedhore duke krijuar një platformë për të përfunduar bisedimet teknike dhe politike.

Një marrëveshje u arrit më në fund në 5 qershor 2020. Ndryshimet në kodin zgjedhor u miratuan nga Parlamenti në 23 korrik 2020, në përputhje me marrëveshjen e 5 qershorit 2020 dhe zbatimin e rekomandimeve të OSBE / ODIHR. Përveç kësaj, Parlamenti miratoi në 30 korrik disa ndryshime në Kushtetutë në lidhje me sistemin zgjedhor.

Këto ndryshime që nuk kanë lidhje me zbatimin e rekomandimeve të OSBE / ODHIR kërkuan ndryshime të mëtejshme në kodin zgjedhor të cilat u diskutuan midis partive në Këshillin Politik, por pa arritur një kompromis para se Parlamenti t’i votojë ato në 5 Tetor.

Pavarësisht nga rezultati pozitiv i marrëveshjes së arritur në 5 qershor 2020, dialogu politik në vend duhet të përmirësohet, veçanërisht për reformën zgjedhore dhe zbatimin e saj.

Zgjedhjet

Më 30 qershor 2019, Shqipëria mbajti zgjedhjet lokale në një mjedis politik të polarizuar fort. Pas heqjes dorë nga blloku të mandateve parlamentare në shkurt 2019 dhe muajve të protestave në rrugë, opozita vendosi të bojkotojë zgjedhjet. Më 8 qershor, për shkak të kërcënimeve të sigurisë, Presidenti dekretoi anulimin e dekretit të tij të mëparshëm që përcaktonte datën e zgjedhjeve dhe shpalli 13 Tetorin si datë të re.

Dekreti i Presidentit u injorua nga shumica në pushtet dhe organet e administratës zgjedhore. Ndërsa opozita jashtë-parlamentare u përpoq të delegjitimonte zgjedhjet, bashkësia ndërkombëtare paralajmëroi se dhuna gjatë procesit zgjedhor do të konsiderohej e papranueshme. Kandidatët për kryetar bashkie nga Partia Socialiste (PS) në pushtet garuan pa kundërshtim në 31 nga 61 bashki, nga të cilat PS fitoi 60 (pjesa e mbetur u fitua nga një parti e vogël e mbështetur nga PS). Pas zgjedhjeve, Parlamenti nisi një procedurë fajësimi kundër Presidentit për shkak të antikushtetutshmërisë së vendimit të tij për të anuluar datën e zgjedhjeve.

Komisioni hetimor ad hoc i Parlamentit arriti në përfundimin se ndërsa Presidenti kishte tejkaluar kompetencat e tij kushtetuese, shkelja nuk siguroi arsye të mjaftueshme për fajësimin e Presidentit. Parlamenti miratoi gjetjen e komitetit ad hoc të hetimit në 27 korrik 2020.

Komiteti përkatës ad hoc parlamentar është ende në proces. Në raportin përfundimtar nga misioni i tij i vëzhgimit të zgjedhjeve, OSBE / ODIHR vuri në dukje se, megjithëse zgjedhjet e qershorit ishin organizuar pa probleme të mëdha, ato ishin mbajtur me pak kujdes për interesat e votuesve, pasi votuesit nuk kishin një zgjedhje të plotë të politikave alternative.

Më tej rekomandoi: një dialog gjithëpërfshirës midis partive politike për të kryer reformën zgjedhore; masat për të eleminuar keqpërdorimin e burimeve shtetërore; de-politizimi i shërbimit civil, përfshirë krijimin e komisionerëve të pavarur të zgjedhjeve; sigurimin e pavarësisë dhe paanësisë së Komisionit Qendror të Zgjedhjeve dhe gjyqësorit; hetim i shpejtë dhe transparent i pretendimeve të shkeljeve zgjedhore.

Në 14 Janar 2020, mazhoranca qeverisëse dhe përfaqësuesit e opozitës parlamentare dhe jashtëparlamentare arritën një marrëveshje përparimi për të çuar përpara reformën elektorale të gjatë. Marrëveshja ngriti një Këshill Politik, një platformë ndër-partiake e përbërë nga dy bashkëkryetarët e Komitetit Ad Hoc që përfaqësojnë shumicën qeverisëse parlamentare dhe opozitën, dhe dy përfaqësues të opozitës jashtë-parlamentare, për të drejtuar reformën në një bazë konsensuale me zbatimin e rekomandimeve të pazgjidhura të OSBE / ODIHR, duke siguruar financim transparent të partive politike dhe fushatave elektorale. Data e synuar për të arritur një konsensus brenda kësaj kornize ishte caktuar në 30 qershor 2020.

Pas negociatave të gjata, më 5 qershor 2020, Këshilli Politik arriti një marrëveshje përparimi për të futur gradualisht një administratë zgjedhore të politizuar, në përputhje me rekomandimet e OSBE / ODIHR. Palët ranë gjithashtu dakord për të futur identifikimin elektronik të të gjithë votuesve (aty ku teknikisht është i vlefshëm), për të ristrukturuar Komisionin Qendror të Zgjedhjeve dhe Kolegji Zgjedhor të përbëhet nga gjyqtarë të verifikuar.

Ndryshimet në kodin zgjedhor u miratuan nga Parlamenti, në përputhje me marrëveshjen e 5 qershorit 2020, në 23 korrik 2020. Për më tepër, në 30 korrik, Parlamenti miratoi disa ndryshime në Kushtetutë, përkatëse të sistemit zgjedhor m Ndryshimet prezantojnë mundësinë për të ndryshuar kodin zgjedhor në lidhje me listat e hapura të kandidatëve, një prag kombëtar dhe një ndalim të koalicioneve parazgjedhore.

Ndryshimet kushtetuese të miratuara me mbështetjen ndërpartiake në Parlament u pritën me kritika nga opozita jashtë-parlamentare. Këto ndryshime që nuk kanë lidhje me zbatimin e rekomandimeve të OSBE / ODHIR kërkuan ndryshime të mëtejshme në kodin zgjedhor të cilat u diskutuan midis partive në Këshillin Politik, por pa arritur një kompromis para se Parlamenti t’i votojë ato në 5 Tetor. Pavarësisht nga rezultati pozitiv i marrëveshjes së arritur në 5 qershor 2020, dialogu politik në vend duhet të përmirësohet, veçanërisht për reformën zgjedhore dhe zbatimin e saj.

SPAK dhe Vettingu

Themelimi i Strukturës Speciale Anti Korrupsion (SPAK) u finalizua në vitin 2019 me caktimin e Kryeprokurorit Special në dhjetor. Me 13 nga 15 Prokurorë Specialë të emëruar, Zyra e Prokurorisë Speciale është plotësisht funksionale.

Më 30 korrik 2020 Drejtori i Byrosë Kombëtare të Hetimit u emërua gjithashtu nga Këshilli i Lartë i Prokurorisë dhe filloi me kryerjen e funksioneve të tij. Zhvillimet e mësipërme përmbushin kushtin pwr Mbledhjen e Parw Ndwrqeveritare.

Rivlerësimi i përkohshëm i të gjithë gjyqtarëve dhe prokurorëve (procesi i vettingut) ka avancuar në mënyrë të vazhdueshme, duke vijuar të prodhojë rezultate të prekshme, duke përmbushur kështu kushtin për KPGJ-në e parë.

Nën kujdesin e Komisionit Evropian, Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit ka vijuar me mbikqyrjen e procesit.

Më shumë se 286 dosje janë përpunuar deri më tani, duke rezultuar në 62% shkarkime, kryesisht për çështje që lidhen me pasuri të pajustifikuara ose dorëheqje.

Gjatë periudhës së karantinës të COVID-19, institucionet e vettingut kanë vijuar të kryejnë një numër aktivitetesh të rëndësishme hetimore në modalitetin e largët.

Institucionet e vetingut kanë rifilluar dëgjimet publike në qershor 2020.

Lufta ndaj krimit të organizuar

Shqipëria ka një farë niveli të përgatitjes në luftën kundër krimit të organizuar. Vendi ka bërë progres të mirë në forcimin e luftës kundër krimit të organizuar, përfshirë përmes bashkëpunimit me Shtetet Anëtare të BE dhe përmes planit të veprimit për të adresuar rekomandimet e Task Forcës së Veprimit Financiar, duke përmbushur kështu kushtin për KPGJ-në e parë.

Operacionet policore për shpërbërjen e organizatave kriminale janë intensifikuar më tej dhe është bërë përparim i mirë.

Si në vitet e kaluara, Shqipëria tregoi gjithashtu në 2019 një angazhim të fortë, të vazhdueshëm për të kundërshtuar prodhimin dhe trafikimin e kanabisit.

Shqipëria mundëson një mekanizëm të verifikimit nga palë të treta, siç është Guardia di Finanza.

Bashkëpunimi ndërkombëtar i policisë, veçanërisht me Shtetet Anëtare të BE-së, është intensifikuar gjithashtu, duke çuar në një numër të suksesshëm të operacioneve të zbatimit të ligjit në shkallë të gjerë gjatë vitit 2019, gjithashtu duke vazhduar në vitin 2020.

Bashkëpunimi midis policisë dhe prokurorëve u intensifikua më tej. OFL u krijua dhe u pajis me një sërë mjetesh të rëndësishme hetimore. Këto hapa përfaqësojnë një progres të prekshëm në përmbushjen e rekomandimeve të viteve të fundit për përmirësimin e treguesve.

Përpjekjet duhet të vazhdojnë, për të siguruar rritjen e ndjekjeve penale dhe dënimet përfundimtare, si dhe luftimin e pastrimit të parave dhe konfiskimin e pasurive që vijnë nga krimi dhe pasuri të tjera të pajustifikuara.

Për luftën kundër pastrimit të parave, Parlamenti shqiptar miratoi një Paketë Kundër Pastrimit të Parave në korrik 2019 që synon adresimin e rekomandimeve të lëshuara nga Moneyval në raportin e tyre për Shqipërinë të botuar në Dhjetor 2018.

Në 21 Shkurt 2020, Task Forca e Veprimit Financiarmegjithatë renditi Shqipërinë për një monitorim të zgjeruar dhe propozoi një plan veprimi që përqendrohet në disa rekomandime të jashtëzakonshme.

Progres është bërë në luftën kundër terrorizmit dhe parandalimin / luftimin e ekstremizmit të dhunshëm përmes zbatimit të objektivave të përcaktuara në Planin e Përbashkët të Veprimit mbi kundër-terrorizmin për Ballkanin Perëndimor dhe rregullimin e zbatimit dypalësh. Përpjekjet e zbatimit duhet të vazhdojnë, veçanërisht në lidhje me pastrimin e parave.

Ligji i medias

Në lidhje me të drejtat e njeriut, KE thekson se Shqipëria ka ngritur një kornizë ligjore që përputhet me standardet e Bashkimit Europian dhe tani mbetet që të bëhet më shumë për forcimin e këtyre standardeve.

Raporti vlerëson ndryshimet në ligjin për pronësinë e tokës. Ndërkohë, KE shprehet e shqetësuar në lidhje me ndryshimet në ligjin e medias, të cilat mund të çojnë sipas saj në censurë të medias dhe gazetarëve.

Ekonomia
Për sa i përket kritereve ekonomike, Shqipëria ka bërë disa përparime dhe është mesatarisht e përgatitur në zhvillimin e një ekonomie tregu funksionale.

Ndërkohë që rritja e PBB-së u ngadalësua për shkak të prodhimit më të ulët të energjisë elektrike, sektorët e tjerë performuan mirë dhe papunësia vazhdoi të ulet në nivelet më të ulëta.

Eksportet u rritën në mënyrë të qendrueshme dhe raporti i borxhit publik ndaj PBB-së vazhdoi të bjerë por mbeti i lartë gjatë periudhës raportuese.

Bankat vazhduan zvogëlimin e numrit të kredive. Pandemia COVID-19 ka përkeqësuar dobësitë strukturore dhe rënia ekonomike prej saj zeron disa nga përparimet e bëra.

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Aktualitet

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore