Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Në Fokus

Me valixhen "sekrete" në duar! Pse Llalla zgjodhi Zvicrën për azil politik, rasti ndryshe me Agron Tufën?! (Foto)

Me valixhen "sekrete" në duar! Pse Llalla zgjodhi Zvicrën

Nuk ka dyshim se Zvicra është e bukur dhe tërheq tërheqje turistësh nga e gjithë bota.  Përveçse turistëve  Zvicra duket se tërheq edhe vëmendjen e të dënuarve. Në media pohoet se Adriatik Lalla i cili u dënua ditën e djeshme me vendim të formës së prerë me dy vite burg, po kërkon azil politik në Zvicër.

Kujtojmë se në Zvicër ndodhet edhe Agron Tufa, Drejtori i dorëhequr i Institutit për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit në Shqipëri. Ky i fundit  i tha “Zërit të Amerikës” se kërkoi azil politik në një vend të Evropës për shkak të kërcënimeve të shumta ndaj tij që ai i ka denoncuar.

Mes tyre përbashkëta është kërkesa për azil politik, pasi rastet janë të ndryshme. I pari, Tufa kërkoi azil për t'i shpëtuar rrezikut që kanosej për jetën, ndërsa i dyti, Adriatik Lalla kërkon t'i shpëtojë drejtësisë shqiptare.

Por përse Adriatik Llalla ka zgjedhur pikërish Zvicrën?

Ekziston një procedurë e duhur që duhet të ndiqni nëse keni nevojë të aplikoni për azil në Zvicër. Ky udhëzues do t'ju ndihmojë në procedurën e aplikimit për azil.

Hapi i parë: Ju duhet të paraqisni një kërkesë për azil 

Ju keni mundësinë të paraqisni formularin tuaj të kërkesës për azil me gojë ose me shkrim. Gjithashtu, formularin mund ta plotësoni në cilindo Posta kufitare zvicerane ose një aeroport zviceran. Sidoqoftë, azilkërkuesi duhet të japë prova të identitetit atje duke treguar disa dokumente të vlefshme. Ju duhet t'u tregoni dokumente origjinale autoriteteve zvicerane.

Aplikantët që duhet të aplikojnë për azil duhet të japin të gjitha detajet e tyre. Këto detaje duhet të përfshijnë itinerarin e tyre të udhëtimit, dhe gjithashtu duhet të specifikoni arsyen pse keni nevojë për azil. Ka edhe disa raste kur disa aplikantë përdorin mënyra të paautorizuara për të kërkuar azil. Këta aplikantë mund të përdorin emra të ndryshëm ose ndonjë mënyrë tjetër për të aplikuar për një kërkesë të re për azil. Për të shmangur përdorimin e këtij aksesi të paautorizuar, aplikantët duhet të kalojnë nëpër proces të ndryshëm identifikimi. Si pjesë e procesit të identifikimit, ju duhet të siguroni gjurmën tuaj të gishtit dhe fotografinë tuaj.

Gjithashtu, do të duhet të tregoni arsyet e largimit nga vendi juaj i lindjes. Arsyeja e largimit nga vendi juaj duhet të jetë e vlefshme dhe duhet të vërtetohet nga qeveria Zvicerane. Ndonjëherë ata mund të kërkojnë disa prova mbështetëse nëse është e mundur. Aplikanti do të inkurajohet të sigurojë të gjitha provat mbështetëse që kanë, nëse është e mundur. 

Sidoqoftë, ju nuk jeni në gjendje të aplikoni për azil në Zvicër nga ndonjë vend tjetër ose jashtë Zvicrës. Për të aplikuar për azil në Zvicër, duhet të jesh i pranishëm në vend. Sidoqoftë, nëse dëshironi, mund të paraqisni një kërkesë për vizë në një përfaqësi diplomatike zvicerane në vendin tuaj, në vend se të shkoni atje dhe të aplikoni.

Hapi i dytë: Regjistrimi & Verifikimi

Pavarësisht nga mënyra se si arrini të hyni në vend, mund të jetë mjet i drejtë ose i padrejtë. Por, nëse jeni azilkërkues, duhet të paraqiteni në një nga qendrat e azilit. Këto qendra azili janë të pranishme në pjesë të ndryshme të vendit. Ju mund të vizitoni ndonjë nga ato qendra për të kërkuar azil. Ju mund të kontrolloni listën e qendrave të azilit këtu, ose lista e Sekretariatit Shtetëror Zviceran për Migracionin.

La Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) do të fillimisht shqyrtoni kërkesën tuaj. Të tilla si nëse Zvicra ka nevojë të trajtojë kërkesën tuaj për azil apo jo. Nuk ka rëndësi nëse fillimisht keni aplikuar për azil në Zvicër. Ky kusht është gjithashtu i vlefshëm nëse keni aplikuar në një vend tjetër evropian që do të varet nga ai. Ky test është gjerësisht i njohur si Procedura e Dublinit. Ky ligj eshte e ditur si Dublin Rregullorja.
Rregullorja e Dublinit përcakton se cili shtet eshte pergjegjes per procesin tuaj të azilit. Ai kontrollon nëse keni aplikuar për azil në ndonjë vend tjetër evropian para se të mbërrini në Zvicër. Në këtë rast të veçantë, Sekretari i Shtetit për Migracionin (SEM) do të konsiderojë një Shtet tjetër Evropian. Ky shtet evropian do të jetë përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës tuaj për azil. Gjithashtu, ju do të jetë i detyruar për tu kthyer në atë Shtet.

Nëse mendoni se vendimi i marrë nuk është i saktë, mund të apeloni kundër tij pranë Gjykata Federale Administrative. Gjithashtu, nëse ju kërkohet, duhet të ktheheni në një shtet të tretë nëse nuk keni apeluar. Alsoshtë gjithashtu një rekomandim që duhet të kontaktoni me tuajin Përfaqësuesi ligjor për efekt të menjëhershëm. Ata do t'ju ndihmojnë shumë në shpjegimin e procesit për ju dhe do t'ju ndihmojnë në apelin. Gjithashtu, mbani në mend se duhet të jeni shumë të kujdesshëm dhe të vetëdijshëm për kohën. Nëse dëshironi të apeloni, kërkoni nga përfaqësuesi juaj ligjor që të bëjë përpjekje menjëherë. Pas një afati të caktuar, ju nuk mund ta tundoni atë vendim në Gjykatën Federale Administrative.

Kur të arrini në një qendër federale të pritjes, ju keni qasje në këshillim falas. Përfaqësimi ligjor do të jetë gjithashtu i disponueshëm gjatë procedurës së azilit. Një përfaqësues ligjor do t'ju caktohet ndërkohë. Ky përfaqësues ligjor do t'ju mbështesë gjatë të gjitha fazave të rëndësishme të azilit dhe procedurës suaj të apelimit. Ju mund të kontaktoni përfaqësuesin tuaj ligjor për çdo pyetje në lidhje me procedurën tuaj të azilit. Çdo qendër federale e pritjes gjithashtu ka një strukturë të qendrës së këshillimit falas dhe të përditshme ku mund të bëni çdo pyetje tjetër që mund të keni.

A ka mbetur akoma procedura juaj e azilit dhe ju jetoni në një qendër kantonale sesa në një qendër federale të pritjes?

Për këshilla, mund të kontaktoni një zyrë të këshillimit ligjor në këtë kanton. Një listë e zyrave të konsulencës ligjore zvicerane është në dispozicion këtu.

Nëse keni ndonjë pyetje, para ose pas procedurës së azilit, mund t'i paraqisni ato te këshilltari ligjor. Pyetjet lidhur me atë se si të aplikoni për azil ose si ta sillni familjen tuaj në Zvicër duhet të paraqiten nga këshilltari ligjor.

Çfarë të bëni nëse nuk keni marrë azil?

Edhe nëse nuk jeni në gjendje të merrni azil, ju mund të keni të drejtë të qëndroni në Zvicër. Ka disa raste specifike kur disa persona që nuk janë të sigurt në vendin e tyre të origjinës mund të qëndrojnë në Zvicër. Ajo hyn në një dispozitë të qeverisë Zvicerane (leja F). Një pranim i përkohshëm do të thotë që ju mund të qëndroni në Zvicër, por statusi juaj do të jetë i ndryshëm nga azilkërkuesit.

Nëse mendoni se vendimi është i gabuar, mund të paraqisni një ankesë kundër tij përpara Gjykatës Federale Administrative. Në qendrën federale të pritjes, ju rekomandojmë që të kontaktoni përfaqësuesin tuaj ligjor. Në qoftë se ai ose ajo nuk arrin në përfundimin se një apel nuk ka asnjë shans për sukses, ai ose ajo do t'ju shpjegojë gjithçka dhe do t'ju ndihmojë me ankesën. Nëse dëshironi të paraqitni një apel, ju rekomandojmë që të kontaktoni menjëherë përfaqësuesin tuaj ligjor.

Pas procesit të regjistrimit, aplikantët mund të strehohen në qendrat federale të pritjes. Aplikantët duhet të qëndrojnë atje gjatë gjithë procedurës së azilit. Procedura zakonisht zgjat rreth pesë muaj (ose 140 ditë). Në rast, nëse diçka zbulohet keq kundër jush, atëherë mund të thirreni përsëri për qëllimin e hetimit të mëtejshëm. Gjatë kësaj qëndrimi prej 140 ditësh të procedurës së azilit, aplikantët nuk mund të sjellin familjet e tyre në Zvicër. Për më tepër, aplikantët nuk mund të punojnë gjatë tre muajve të parë. Kjo mandat mund të zgjatet edhe në gjashtë muaj, varësisht nga situata. 

Ish-kryeprokurori i cili është larguar që prej ditëve të para të Shtatorit nga Shqipëria, dyshohet se do të përdorë argumentin e goditjes politike, për të kërkuar azil në shtetin zvicerian.Përtej kërkesës për azil, Llalla do të luajë edhe kartën e sëmundjes së tij, në mënyrë që të shmangë ekstradimin.

Kujtojmë se Agron Tufa kërkoi azil politik pasi ndihej i kërcënuar në Shqipëri ndërsa Adriatik Llalla u dënua nga gjykatat me 2 vite burg. E vetmja gjë që mund ti bashkojë është Zvicra vendi ku ata kanë kërkuar azil politik.

Sqarim ky shkrim nuk është bërë për të krahasuar Adriatik Llallën me Agron Tufën, pasi janë dy raste të ndryshme./Gazeta Shqip

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Aktualitet

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore