Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Në Fokus

404 Pronari Fundor nuk u gjet! A janë vërtet publikë regjistrat publikë të BE-së?

404 Pronari Fundor nuk u gjet! A janë vërtet publikë regjistrat

Që kompanitë anonime të regjistruara në parajsa fiskale janë mjeti i zgjedhur për të korruptuarit dhe kriminelët për të fshehur paratë e tyre ky nuk është më një sekret. Raste të reja të korrupsionit ndërkufitar dhe pastrimit të parave raportohen pothuajse në baza javore, ku autorët shpesh fshihen pas strukturave sekrete të korporatave.

Bashkimi Evropian është vlerësuar për përparimin e tij në frenimin e abuzimit të kompanive anonime, dhe me të drejtë. Blloku ishte ndër të parët që ndërmori hapa seriozë që synonin përmirësimin e transparencës të pronarit fundor.

Më e rëndësishmja, në 2015, Direktiva e 4-të e BE-së Kundër Pastrimit të Parave (AMLD) u kërkoi vendeve të krijonin regjistra përfitues të pronësisë. Në 2018, në përgjigje të skandaleve të tilla si Panama Papers dhe Paradise Papers, BE miratoi 5 AMLD të BE, e cila përmbante masa të mëtejshme për rritjen e aftësisë së autoriteteve kompetente - si brenda dhe jashtë BE - për të zbuluar dhe hetuar pastrimin e parave dhe krimi financiar.

Sidoqoftë, AMLD-ja e 5-të e BE-së bën më shumë se kaq. Duke pranuar që transparenca mund të ketë pengesa të fuqishme, ajo përcakton gjithashtu masa për parandalimin e pastrimit të parave dhe krimeve financiare. Për më tepër, duke pranuar rëndësinë e vëzhgimit publik të ndërmarrjes dhe të dhënave të pronësisë përfituese për të ruajtur besimin në integritetin e transaksioneve të biznesit dhe të sistemit financiar, u kërkon vendeve që të hapin regjistrat e tyre të pronësisë përfituese për të gjithë anëtarët e publikut.

Kush u pajtua dhe kush jo?

Tre vjet pas miratimit të direktivës dhe më shumë se një vit pas afatit të fundit për transpozimin e masave kryesore në nivelin kombëtar, Transparency International ka bërë një vlerësim nëse vendet në të gjithë BE-në kanë zbatuar masa për të përmirësuar transparencën në pronësinë e kompanisë.

Shumica dërrmuese e vendeve në të gjithë Bashkimin Europian - 24 nga 27 - kanë të paktën një regjistër mbi përfituesit fundorë. Tre vendet e vetme që nuk kanë krijuar ende asnjë lloj regjistri përfitues të fundor janë Hungaria, Italia dhe Lituania.

Mosrespektimi i rregullave të BE bëhet shumë më i madh, megjithatë, nëse shikojmë nëse vendet e BE kanë krijuar regjistra të pronësisë përfituese publike. Gjashtë vende - Qipro, Republika Çeke, Finlanda, Greqia, Rumania dhe Spanja - nuk kanë arritur të përmbushin afatin dhe nuk i kanë hapur ende regjistrat e tyre për publikun. Në shumicën e këtyre vendeve, hyrja në të dhëna ende mund t'i jepet medias ose shoqërisë civile, por nëse vërtetojnë se kanë një interes të ligjshëm. / Transparency International

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Në Fokus

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore