Quantcast
Lidhje të rëndësishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Ndryshe

Cilat shtete i paguajnë më shumë dhe më pak mësuesit në Evropë?

Cilat shtete i paguajnë më shumë dhe më pak mësuesit

Në cilin shtet do paguheshit më shumë dhe më pak si mësues në Evropë?

Sa paguhen mësuesit në Evropë? Cilat vende i paguajnë mësuesit më shumë dhe më pak? Dhe sa kanë ndryshuar pagat e mësuesve në dekadën e fundit?

Ka dallime të konsiderueshme në pagat e mësuesve në vendet evropiane.

Pagat zyrtare vjetore bruto në shkollat ??publike në arsimin e mesëm të ulët varionin nga rreth 4,233 € në Shqipëri në 69,076 € në Luksemburg në periudhën 2020/2021, sipas të dhënave të vendeve të përpiluara nga Komisioni Evropian/EACEA/Eurydice.

Paga mesatare për mësuesit në vendet e Bashkimit Evropian (BE) është 25,055 €.

Cilat shtete i paguajnë më shumë dhe më pak mësuesit

Burimi: Eurydice

Mësuesit në Francë dhe Itali fitojnë gjysmën e asaj që fitojnë në Gjermani

Duke lënë mënjanë Luksemburgun, paga fillestare vjetore ishte mbi 50,000 € në vetëm dy vende, konkretisht në Zvicër (66,972 €) dhe në Gjermani (54,129 €).

Paga vjetore në Francë dhe Itali ishte më pak se gjysma e shifrës gjermane.

Bullgaria kishte pagën më të ulët vjetore të mësuesve midis vendeve të BE-së, me një pagë prej rreth 7,731 euro në vit. Shifra është gjithashtu nën 10,000 euro në disa vende të tjera të BE-së si Letonia, Sllovakia, Hungaria, Rumania dhe Polonia.

Si krahasohen pagat e mësuesve evropianë me pagën minimale?

Raporti i pagave të mësuesve ndaj pagës minimale tregon se sa fitojnë mësuesit në krahasim me pagën minimale në çdo vend. Raporti llogaritet duke pjesëtuar pagën bruto të mësuesit me pagën minimale bruto.

Ky raport është më i lartë në Gjermani me 2.8 ndërsa Polonia ka raportin më të ulët me 1.1.

Me fjalë të tjera, paga mesatare e mësuesve në Poloni është shumë afër pagës minimale, ndërsa mësuesit që nisin të japin mësim në shkollat ??shtetërore gjermane fitojnë gati trefishin e pagës minimale në Gjermani.

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Aktualitet

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore