Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Interesi Publik

Raporti i INTERPOL/  Rriten në mënyrë alarmante sulmet në internet gjatë COVID-19, ja si mund të mashtroheni

Raporti i INTERPOL/  Rriten në mënyrë alarmante sulmet

Një vlerësim i INTERPOL-it për ndikimin e COVID-19 në krimin në internet ka treguar një zhvendosje të rëndësishme nga individët dhe bizneset e vogla në korporatat kryesore, qeveritë dhe infrastrukturën kritike.

Me organizatat dhe bizneset që vendosin me shpejtësi sisteme dhe rrjete të largëta për të mbështetur stafin që punojnë nga shtëpia, kriminelët po përfitojnë gjithashtu nga dobësitë e rritura të sigurisë për të vjedhur të dhëna, gjenerojnë fitime dhe shkaktojnë përçarje.

Në një periudhë katër mujore (Janar-Prill) rreth 907,000 mesazhe spam, 737 incidente të lidhura me viruse dhe 48,000 URL me qëllim të keq - të gjitha të lidhura me COVID-19 - u zbuluan nga një prej partnerëve të sektorit privat të INTERPOL.

"Varësia e rritur në internet për njerëzit në mbarë botën, po krijon gjithashtu mundësi të reja, me shumë biznese dhe individë që nuk sigurojnë mbrojtjen e tyre në internet.

Gjetjet e raportit nënvizojnë përsëri nevojën për një bashkëpunim më të ngushtë të sektorit publik-privat nëse duam të trajtojmë në mënyrë efektive kërcënimin që COVID-19 gjithashtu paraqet për shëndetin tonë në internet”, tha Shefi i INTERPOL.

Gjetjet kryesore të theksuara nga vlerësimi i INTERPOL për peizazhin e krimit në internet në lidhje me pandeminë COVID-19 përfshijnë:

Aktorët Online dhe kërcënuesit kibernetikë kanë rishikuar mashtrimet e tyre të zakonshme në internet dhe skemat e tyre. Me vendosjen e postave elektronike phishing me temë COVID-19, shpesh duke imponuar autoritetet qeveritare dhe shëndetësore, kriminelët kibernetikë tërheqin viktimat në sigurimin e të dhënave të tyre personale dhe shkarkimin e përmbajtjes me qëllim të keq.

Rreth dy të tretat e vendeve anëtare që iu përgjigjën anketës globale të krimit në internet, ku raportuan një përdorim të rëndësishëm të COVID- 19 si tema për mashtrim në internet që nga shpërthimi i pandemisë.

Kriminelët kibernetikë po përdorin gjithnjë e më shumë keqdashës kundër infrastrukturës dhe institucioneve të kujdesit shëndetësor, për shkak të mundësisë për ndikim të lartë dhe përfitim financiar.

Në dy javët e para të prillit 2020, pati një sulm në sulmet e shpërblyes nga kërcënimi i shumëfishtë grupe të cilat kishin qenë relativisht të fjetura për muajt e fundit. Hetimet e zbatimit të ligjit tregojnë se shumica e sulmuesve vlerësuan me saktësi sasinë maksimale të shpërblimit që ata mund të kërkonin nga organizatat e synuara.

Vendosja e malware për mbledhjen e të dhënave të tilla si Remote Acess Trojan, vjedhësit e informacionit, spyware dhe trojanët bankar nga kriminelët në internet janë në rritje.

Duke përdorur informacionin e lidhur me COVID-19 si joshëse, aktorët kërcënojnë infiltrojnë sistemet për të kompromentuar rrjetet, vjedhur të dhëna, devijojnë paratë.

Duke përfituar nga kërkesa e shtuar për furnizime mjekësore dhe informacione mbi COVID-19, ka pasur një rritje të konsiderueshme të kriminelëve në internet që regjistrojnë emra domenesh që përmbajnë fjalë kyçe, të tilla si "koronavirus" ose "COVID". Këto uebfaqe mashtruese që mbështesin një shumëllojshmëri të gjerë të aktiviteteve me qëllim të keq, duke përfshirë serverët C2, vendosjen e malware dhe phishing.

Nga Shkurt deri në Mars 2020, kemi një rritje prej 569 për qind të këtyre veprave dhe një shtim prej 788 për qind në kërcënimet me rrezik të lartë. zbuluar dhe raportuar në INTERPOL nga një partner i sektorit privat.

Mosinformimi në sasi në rritje të dezinformatave dhe lajmeve të rreme po përhapet me shpejtësi në publik. Informacioni i pa verifikuar, kërcënimet e kuptuara në mënyrë jo të duhur dhe teoritë e komplotit kanë kontribuar në ankth në komunitete dhe në disa raste kanë lehtësuar ekzekutimin e sulmeve në internet.

Në rreth 30 për qind të vendeve që iu përgjigjën studimit global të krimit në internet konfirmuan qarkullimin e informacionit të rremë në lidhje me COVID-19 . Brenda një periudhe njëmujore, një vend raportoi 290 postime me shumicën që përmbante malware të fshehur.

Ekzistojnë gjithashtu raporte të dezinformatave që lidhen me tregtinë e paligjshme të mallrave mashtrues mjekësorë. Raste të tjera të dezinformatave të përfshira mashtrime përmes mesazheve me tekst celular, që përmbajnë oferta 'shumë të mira për të qenë të vërtetë', të tilla si ushqim falas, përfitime speciale, ose zbritje të mëdha në supermarkete .

Një rritje e mëtejshme e krimit në internet ka shumë të ngjarë në të ardhmen e afërt. Kënaqësitë në lidhje me punën nga shtëpia dhe potenciali për rritje të përfitimit financiar do të shohin që kriminelët kibernetikë të vazhdojnë të rritin aktivitetet e tyre dhe të zhvillojnë një modi operandi më të përparuar dhe më të sofistikuar.

Aktorët e kërcënimit ka të ngjarë të vazhdojnë të përhapin mashtrimet në internet me temë koronavirus dhe fushatat phishing për të nxitur shqetësimin e publikut në lidhje me pandeminë.

Skemat e kompromisit përmes postës elektronike gjithashtu do të rriten gjithashtu për shkak të rënies ekonomike dhe ndryshimit të peizazhit të biznesit, duke gjeneruar mundësi të reja për aktivitete kriminale .

Kur është në dispozicion një vaksinim COVID-19, është shumë e mundshme që do të ketë një rrjedhë tjetër në phishing në lidhje me këto produkte mjekësore, si dhe ndërhyrje në rrjet dhe sulme në internet për të vjedhur të dhëna.

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Në Fokus

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore