A do ta rikthejmë Ndre Mjedën?

Shtatorja e poetit mbetet peng i institucioneve. Nuk derdhet në bronz për mungesë fondesh  Dom Nikë Ukgjini Jemi në vitin e 100-vjetorit të Pavarësisë dhe, megjithatë ende nuk po vendoset për rikthimin dinjitar të poetit dhe gjuhëtarit…

“Të hapet Pallati i Brigadave”

I përdorur si rezidencë presidenciale, Pallati i Brigadave “fsheh” në brendësinë e tij një kompleks arkitekturor dhe historik të rëndësishëm. Arbër Kadia, drejtor i Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare në Tiranë dhe studiuesi Valter…

Kornelius Kardu në Tiranë

Koncerti  “Mësimi i madh” nga Cornelius Cardew (Kornelius Kardju) do të interpretohet sot, në orën 20.00 në Muzeun Historik Kombëtar. Projekti “TRY... AGAIN... BETTER” (“PROVOJE... SËRISH... MË MIRË KËTË HERË”) është një orvatje e parë…

Dymbëdhjetë artistë për “Çështja D”

Ekspozita  “Çështja D” titullohet ekspozita që ka bërë bashkë 12 artistë të njohur të arteve pamore. E çelur mbrëmjen e së mërkurës në galerinë “Harmoni”, ekspozita që ka për kurator Ardian Isufin dhe koordinator Genc Përmetin, e ka…

Ismail Qemali “lëngon” në allçi

Juria merr në shqyrtim 8 bocetet e fazës së dytë. Asnjë nga variantet nuk jep një fizionomi të plotë të figurës themelore të pavarësisë. Nuk do të ketë më shtyrje të konkursit. Fituesi do të zgjidhet mes 4 skulptorëve Oliverta Lila…

Bushatllinjtë, fillimi i një ëndrre të mjegullt

Kjo është një histori pak a shumë e njohur. Deri vonë në Shkodër të moshuarit rrëfenin bëmat e Bushatllinjve, dinastisë që u mundua t’i rikthente Shkodrës shkëlqimin e vjetër, njerëzve që pak nga pak, si pa e kuptuar as vetë, mbase të…

DUHET-DUHET-DUHET…!

Guri filozofal ARIAN LEKA Në një vend të largët dhe të papërcaktuar, hedhur diku, përtej kohës dhe hapësirës, një njeri i çuditshëm, quajtur herë Profet i Zotit dhe herë Mësues, priti për 12 vjet anijen që do e kthente në vendlindje.…

Një objekt i pazakontë në Berat

Botohen për herë të parë fotot e një relikuari të rrallë, i shek. VI. Asnjë shembull të ngjashëm në hapësirën mesdhetare, veçse në Sirinë e Largët. Gjetja: RELIKUARI - Përputhja e përshkrimit të bërë mbi 20 vjet dhe 94 vjet më parë me…