Koka e Millosheviçit

Mario Vargas Llosa OTAN nuk duhet qortuar fare për ndëhyrjen e tij në Jugosllavi, përkundrazi duhet qortuar që këtë e bëri me dhjetë vjet vonesë dhe që e kishte përjashtuar gjithë aksionin ushtarak tokësor atje, gjë që i dha dritë të…

Rikthehet Festivali Ndërkombëtar i Kukullave

Edicioni i dytë i Festivalit Ndërkombëtar të Kukullave, rikthehet nga datat 25 maj deri në 1 qershor. Vende të ndryshme si Kina, Spanja, Italia, Meksika, Polonia, Izraeli, Anglia do të jenë pjesëmarrëse në festival. Shqipëria do të…

Salome, çi bëre Gjonit, Salome!?

Salome e Oskar Uajlldit. Oskar Uajlldi me nam që u dha pas sa më shumë qejfeve që ofronte ai rehat anglez 100 e 40 e kusur me herët, shkroi në frëngjisht "Salomenë," që marroset fare pas Gjon Pagëzorit dhe kur pa që këtij nuk i shkonte…

Leonardo Da Vinci, 5 shekuj nga ikja e gjeniut

Luan Rama 2 maj 1519… U mbushën pesë shekuj që nga vdekja e Leonardo da Vinci-t dhe emri i tij mbetet gjithnjë një nga referencat më të fuqishme të artit e po ashtu dhe të shkencës. Shtëpia ku Leonardo da Vinçi kaloi vitet e fundit të…

Historia e një kryevepre të refuzuar

-A është "Il Gattopardo" një kryevepër? Ndoshta romani më i lexuar italian në botë ishte në qendër të një affair komplekse pёr sa i pёrket botimit. Së pari u refuzua nga Mondadori dhe më pas nga Einaudi, gjithnjё pёr shkak tё…

Udhëtimi në mikro i Stefano Romanos

Axis Mundi Trilogy, quhet vepra që artisti Stefano Romano do të prezantojë për publikun nën kurimin e Klod Dedjës. “Stefano Romano është artist i artit bashkëkohor italian, i cili prej disa vitesh operon me artin e tij në Tiranë – Shqipëri,…

Anna Oxa, historia e shqiptares së famshme

Anna lindi në Bari më 28 prill 1961, nga nënë italiane dhe baba shqiptar (Qazim Hoxha, emigrant shqiptar në Bari). Mbiemri i saj i vërtetë është Hoxha. Filloi të këndojë si profesioniste në moshë shumë të re. Vetëm 17 vjeçe u klasifikua…

ArtForum: Edi Hila shpirti i “Documenta 14”

ArtForum një nga mediat më me ndikim në artet pamore i ka kushtuar një shkrim pjesëmarrjes së artistëve shqiptarë, në ekspozitën e arteve bashkëkohore “Documenta 14”. Sipas saj, nëse për më shumë se gjysmë shekulli ata ishin emra të…