Ivica Buljan, në Tiranë për Jul Cezarin

Regjisori i njohur kroat Ivica Buljan ka mbërritur në Tiranë për të ngjitur në skenën e Teatrit Eksperimental “Jul Cezarin”. I konsideruar si një nga regjisorët më të mëdhenj në botë, sipas New York Times, Buljan ka nisur prej një jave…

Veprat e Ibrahim Kodrës ekspozohen në Maqedoni

Veprat e Ibrahim Kodrës, mjeshtrit të artit shqiptar, janë ekspozuar për herë të parë në Galerinë Kombëtare të Maqedonisë. Ekspozita është kthyer në një ngjarje të rëndësishme, që ka bërë bashkë personalitete të rëndësishme të politikës dhe…

Anri Sala, sërish në Bienalen e Venecias

Artisti i njohur shqiptar Anri Sala është pjesë e edicionit të 58-të të Bienales së Venecias. Vepra e tij “1395 days without red” (2011), është pjesë e ekspozitës “Luogo e Segni”, e hapur në nga hapësirat më interesante në Venecias, në…

Giger, piktori që krijoi monstrat

Shanset janë qё H.R. Giger ju ka dhuruar një makth. Piktori i lindur në Zvicër ishte përgjegjës për krijimin e një prej monstrave më ikonik në historinë e imagjinatës njerëzore: xenomorfi, speciet e pahijshme aliene që orvaten në qendër…

“Princi i vogël” dhe një dashuri qiellore…

E kam patur gjithnjë zakon të shtrihesha në bar, me sytë nga qielli dhe të humbisja në botën tjetër, atë të qiellit dhe të alkimisë të ngjyrës së kaltër me retë. Kjo shpesh ndodhte natën, dhe sigurisht, për të parë yjet, për të udhëtuar…

Rose, amerikania që u kujdes për një shqiptar

Rose Wilder Lane është një amerikane e njohur për shkrimet e saj mbi Shqipërinë. Interesimi i saj për Shqipërinë nis në vitin 1921, e zgjat deri në vitin 1967, pasi në këtë vend ajo kishte lënë djaloshin Rexh Meta, jetën e të cilit, në…

Simuloj dhe stimuloj

Adrian Beshaj Futja e fjalëve të gjuhëve të huaja në gjuhën shqipe, edhe atëherë kur nuk është e nevojshme, mbart shpeshherë me vete rrezikun e përdorimit të gabuar të tyre. Nuk është një gabim shumë i përhapur, por të rastis të…