Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Biznes

Strategjia ekonomike 2022 e KE / Taksim më të fortë korporatave dhe lehtësi për biznesin e vogël

Strategjia ekonomike 2022 e KE / Taksim më të fortë korporatave

Një dokument i rrjedhur nga zyrat e Komisionit Europian tregon strategjinë në politika ekonomike dhe sociale për vitin 2022, me një fokus në taksimin më të drejtë dhe integrimin e mëtejshëm të tregjeve të kapitalit të BE -së.

Komisioni Europian planifikon të propozojë dy direktiva të veçanta tatimore në vitin 2022, në përputhje me procesin e vazhdueshëm për një taksim më të drejtë të fitimeve të korporatave aktualisht në diskutim në OECD dhe G20.

Direktiva e parë ka të bëjë me zbatimin e marrëveshjes së OECD për taksimin minimal efektiv të bizneseve. Vendet e OECD pritet të bien dakord mbi një normë minimale tatimore efektive prej rreth 15% të fitimeve të korporatave në muajt e ardhshëm.

Komisioni konsideron se nevojitet një direktivë e re për të siguruar një zbatim të qëndrueshëm të marrëveshjes së ardhshme të OECD. Në dokumentin e rrjedhur, Komisioni thekson gjithashtu se direktiva do të përfshijë një detyrim për kompanitë e mëdha shumëkombëshe që të publikojnë normat e tyre efektive të taksave. Sipas dokumentit, propozimi për këtë direktivë duhet të miratohet në shkurt 2022.

Direktiva e dytë synon të zbatojë marrëveshjen globale të OECD -së për rishpërndarjen e të drejtave tatimore, e njohur më shpesh si "taksa dixhitale" në Europë. Kjo marrëveshje, nëse materializohet, do t'i lejojë vendet të tatojnë kompanitë e mëdha të huaja në pjesën e fitimeve që fitojnë në juridiksionin e atyre vendeve.

Komisioni i BE -së konsideron se një direktivë e re e BE -së është mjeti më i mirë për të siguruar një zbatim të qëndrueshëm të marrëveshjes së OECD -së në BE. Propozimi pritet të miratohet në tremujorin e tretë të vitit 2022.

Sidoqoftë, afati kohor i të dy direktivave eventuale varet shumë nga negociatat në nivelin G20 dhe OECD.

Qasja te kapitalet për bizneset e vogla

Komisioni dëshiron të lehtësojë aksesin te kapitalet për bizneset e vogla në Europë duke rishikuar rregullat aktuale të hyrjes në bursa.

"Thjeshtimi i synuar i rregullave ekzistuese të listimit në bursa do të zvogëlojë kostot e pajtueshmërisë për bizneset e vogla dhe do të heqë një pengesë të rëndësishme që i pengon ata të kapin tregjet publike", argumenton dokumenti.

Me këto ndryshime, KE synon që tregjet e BE të vitalizohen dhe konkurrojnë me tregjet amerikane, që kanë rregulla më të zbutura për këtë kategori.

Fillimi i konsultimit publik është planifikuar për këto ndryshime nëntor 2021 dhe Komisioni pret të miratojë një propozim në shtator 2022.

Një tjetër pengesë për një funksionim më të mirë të tregut europian të kapitalit është mospërputhja midis ligjeve kombëtare të falimentimit. "Ligjet efektive të falimentimit janë ndër kriteret kryesore për investitorët që të vendosin nëse do të investojnë ndërkufitar", thuhet në dokumentin e Komisionit.

Përafrimi i ligjeve të falimentimit do ta bënte më të lehtë përcaktimin e rreziqeve. Kjo, nga ana tjetër, do të përmirësonte parashikueshmërinë dhe do ta bënte më tërheqëse për bankat dhe investitorët për të financuar kompanitë europiane, sipas Komisionit.

Kjo është arsyeja pse Komisioni planifikon të miratojë një propozim në qershor 2022 për të harmonizuar disa aspekte të ligjeve të falimentimit. Ende është e pavendosur nëse Komisioni do ta bëjë këtë me anë të një iniciative legjislative, apo përmes një rregulloreje jo të detyrueshme për zbatim për vendet anëtare./Gazeta Shqip

 

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Aktualitet

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore