Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Biznes

Koncensioni i Rinasit/ Qeveria çon në Kuvend kontratën: 99 milionë euro investime dhe me afat deri 35 vjet

Koncensioni i Rinasit/ Qeveria çon në Kuvend kontratën: 99

Qeveria ka depozituar në Parlament kontratën e kalimit të aeroportit të Rinasit, të vetmit në Shqipëri në formë koncesioni te kompania shqiptare, Kastrati Group.

Në projektligjin e siguruar nga Gazeta Shqip bëhet e ditur se kontrata e koncesionit parashikohet të zgjasë nga 22  në 35 vite dhe firma parashikon kryerjen e investimeve në vlerën e 99 milionë eurove.

Si pjesë e kontratës është edhe reduktimi i tarifave të biletave për qytetarët 20% për të rritur dhe 40% për fëmijët. Më konkretisht, parashikohet zgjatim i pistës së aeroportit, zgjerimin e terminalit si dhe investime të tjera shtesë.

Ky projektligj, sipas relacionit, është në përputhje me prioritetet e qeverisë për rritjen dhe përmirësimin cilësor të shërbimeve brenda në aeroportin e Rinasit, si dhe të shërbimeve specifikisht të lidhura me transportin ajror. Nga ana tjetër, shkon paralel me prioritetin e qeverisë për të ulur kostot për qytetarët e vendit dhe përdoruesit e aeroportit "Nene Tereza".

“Qeveria shqiptare është përpjekur në mënyre të vazhdueshme të negociojë me shoqerinë për të ulur kostot e biletave për perdoruesit e aeroportit, negociata që deri më tani nuk kane arritur qellimin. Kjo mbase edhe per faktin se, deri ne dhjetor 2020, kuotat e shoqerise koncesionare posedoheshin nga ortake te huaj, nderkohe qe tashme ortak i vetëm i koncesionarit eshte nje subjekt shqiptar, shoqeria "Kastrati Group", sh.a., e cila e ka vlerësuar pozitivisht kerkesen e qeverise shqiptare si nje prej prioriteteve te saj”, thuhet në këtë relacion.

Pikat e kontratës

Investimi në infrastrukturën e aeroportit me fonde 100%  të shoqerisë koncesionare, investim, i cili arrin rreth 99 milione euro;

 Ulja e vlerës ekonomike të biletës për qytetarët që do të fluturojne nga dhe drejt këtij aeroporti, duke reduktuar tarifat me 20% për të rriturit dhe 40% për fëmijet;

Lirinë e hyrjes ne tregun e sherbimeve ne toke; dhe  shndërrimin e aeroportit nderkombëtar të Tiranës, që do të operojë avionë të kategorisë 4E, një kategori më e lartë se ajo aktuale, duke bëre etë mundur për herë të parë lidhjen e drejtpërdrejtë me shtete, të cilat janë konsideruar strategjike per zhvillimin e ekonomisë së vendit.

ndryshimin e afatit të marrëveshjes koncesionare, duke e zëvendësuar afatin 22 vite me atë në 35 vite;

shtimin në marreveshjen fillestare të klauzoles 4.4.1 mbi bazë të së cilës listohen detyrimet shtesë që merr përsipër shoqeria koncesionare të realizoje në kuadër të planit të saj të investimeve;

ndryshimin e një togfjalëshi në shkronjen "a", të klauzoles 4.8, pasi, si pasojë e këtij togfjalëshi, shoqëria koncesionare nuk kishte vijuar me një nga 4 detyrimet e saj, pikërisht atë të zgjatimit të pistës, pasi nuk ishte plotësuar kushti ligjor që po eliminohet nëpërmjet këtij ndryshimi. Tashmë, me këtë ndryshim, shoqëria koncesionare është e detyruar të vijojë me zgjatimin e pistës së aeroportit referuar parashikimit kohor të përcaktuar mes palëve;

zëvendësimin e terminologjisë së përdorur për aplikimin e detyrimit ekonomik të personave që kalojnë kufirin e Republikës së Shqipërisë nëpërmjet pikës kufitare pranë aeroportit nga "taksë kufiri në dalje" duke u zeëvendësuar me "tarifa pëer kalimin me avion të kufirit të Republikës së Shqiperise";

shtimin e një shtojce në marrëveshjen koncesionare, atë 6/1, ku përcaktohen investimet e reja shtesë që do të realizojë shoqëria koncesionare si rezultat i hyrjes ne fuqi te kesaj marreveshjeje dhe sanksionet per mospermbushjen ne kohe te tyre, me synim mundesine e aplikimit te penaliteteve ne rast te voneses ne realizimin e ketyre investimeve;

shtimi i nje neni lidhur me sigurimin e kontrates dhe parashikimet perkatese per gjithe periudhen e mbetur te marreveshjes se koncesionit;

uljen e pagesave per sherbimet e aeroportit, pikerisht "Pagesa per pasagjeret", e cila, pas hyrjes ne fuqi te kesaj marreveshjeje, do te jete 10 (dhjete) euro per personat mbi 12 vje<; dhe 3 (tre) euro per femije nga 2 deri ne 12 vje9. Pagesa per pasagjeret do te jete e pagueshme vetem nga
pasagjeret qe largohen nga vendi";

zëvendësimin e kategorisë së aeroportit, ku fjala Code 4D eshte zevendesuar me Code 4E;

Riafirmimin e së drejtes së shoqërisë koncesionare për të marrë kredi në institucione vendase dhe/ose të huaja financiare, me qëllim financimin e projektit, veccanërisht ndryshimet e përmirësimet e percaktuara në planin e biznesit, kredi, e cila do të shlyhet nga shoqëria koncesionare;

saktësimi lidhur me parashikimet per proceduren e miratimit te masterplanit te aeroportit, si dhe të përberjes së Komitetit te Pavarur te Rishikimit 

Koncensioni i Rinasit/ Qeveria çon në Kuvend kontratën: 99

Koncensioni i Rinasit/ Qeveria çon në Kuvend kontratën: 99

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Biznes

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore