Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Biznes

Boris Johnson ka vulosur Brexit, me një marrëveshje që nuk do të kënaqë askënd

Boris Johnson ka vulosur Brexit, me një marrëveshje që nuk do

Brexit kurrë nuk e konsideronte në thelb një projekt ekonomik. Gjithmonë kishte të bënte më shumë me ato që solli në fletët e votimit në 2016. Brexit kishte të bënte me pushimin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Përkrahësit e kësaj ideje e kuptuan këtë. Përkundrazi, mbetjet ende luftojnë me të. Për shumë njerëz, Brexit duhej të përfaqësonte diçka tjetër: ndjenja anti-emigrante, mbase, mosfuqizim ekonomik, ose nostalgji post-perandorake. Këto çështje nuk ishin të parëndësishme për Brexit, por ato kurrë nuk ishin pika kryesore.

Largimi nga BE ishte një propozim politik i ngarkuar emocionalisht, jo një ekonomik. Ishte një dëshirë e rrënjosur në një vizion të sovranitetit britanik të marinuar me një përzierje kokëfortë nostalgjie dhe viktimash të rreme, të nxitur nga media e Britanisë, dhe që bëri gabimin e madh të ngatërrimit të sovranitetit me pushtetin. Realiteti i këtij gabimi do të përplasjet në muajt dhe vitet e ardhshme. Por Brexit nuk kishte të bënte kurrë me çmimin e patateve apo makinave.

Në fund të fundit, nuk bëhej fjalë as për të qëndruar në këmbë për një triumf diplomatik të përbashkët të Britanisë së dekadave të fundit, marrëveshjen e paqes të Irlandës së Veriut.

“Urra”-ja fillestare në prag të Krishtlindjes në lidhje me marrëveshjen tregtare me BE duhet të shihet nga ai këndvështrim. Titujt budallenj për një Brexmas të Gëzuar fshehin faktin se ajo që po festohet është në fakt një marrëveshje e hollë dhe një lajm i keq ekonomik për Britaninë. Por ekonomia ka qenë gjithmonë dytësore në Brexit.

Marrëveshjet tregtare, si rregullimet ekonomike në përgjithësi, nuk janë objektivat e rendit të parë të Brexit por pasojat e rendit të dytë. Nëse tregtia e lirë do të kishte qenë objektivi, Britania do të kishte qëndruar në tregun e vetëm dhe në bashkimin doganor. Ishte marrëzi për Boris Johnson të pretendonte se marrëveshja e BE do të krijojë “një zonë gjigante të tregtisë së lirë”. Ishte tashmë atje. Dhe kjo marrëveshje thotë pak për shërbimet. Ajo që u ra dakord më në fund këtë javë, është një marrëveshje më e keqe tregtare sesa kishim si një vend anëtar i BE-së.

Britania e ka dëbuar veten nga BE sepse sovraniteti është ai që ka vërtet rëndësi në Brexitland, jo tregtia. Si rezultat, për herë të parë në historinë njerëzore, këto kanë qenë negociata tregtare që synojnë t'i largojnë partnerët tregtarë më larg, jo më afër. Kjo do të ishte mjaft e vështirë me vullnet të mirë, dhe ka qenë dyfish e vështirë për shkak të taktikave joreale të Britanisë.

Por kjo është bota me xham të shikuar që Britania tani banon. Nëse marrja përsëri e kontrollit do të thotë të heqësh dorë nga një prosperitet, së bashku me përfitimet e tjera, që shkuan me anëtarësimin në BE - dhe sigurisht që ka - atëherë larguesit thonë: kështu qoftë.

Më në fund, ne kemi një marrëveshje për Brexit - dhe është aq e keqe sa mendonit. Është një e vërtetë e papërshtatshme dhe ironike që të gjitha marrëveshjet tregtare, përfshirë edhe këtë, do të përfshijnë një kompromis të sovranitetit për përfitime reciproke. Kjo është ajo që do të thotë të bësh marrëveshje.

Ursula von der Leyen ishte në vend kur përshkroi “grumbullimin e forcës sonë dhe të folurit së bashku” si atë që do të thotë sovranitet në praktikë në shekullin 21. Kjo marrëveshje nuk është absolutisht e ndryshme. Kjo e vërtetë, natyrisht, po pastrohet nga marrëzia e menjëhershme e mediave që shpërtheu të enjten. Por kur pluhuri të qetësohet dhe deputetët të kthehen në Westminster për të debatuar marrëveshjen javën e ardhshme, ata do të shohin se Britania i është dashur të heqë dorë nga disa sovranitet në mënyrë që të jetë në gjendje të shkojë në tregti me tregun tonë më të madh dhe më të afërt me kushte preferenciale .

I vetmi kuptim në të cilin kjo përbën një triumf për Johnson është se ajo përfundon shkëputjen e Mbretërisë së Bashkuar nga BE që shumica e votuesve zgjodhën katër vjet e gjysmë më parë. Kjo është e padiskutueshme e rëndësishme. Është përfundimi i fushatës së gënjeshtrave gjatë gjithë jetës së Johnson për BE-në. Në fakt mund të thotë që kryeministria e Johnson tani nuk ka ndonjë qëllim tjetër të veçantë. Por marrëveshja përfshin një rrezik të konsiderueshëm politik për qeverinë, sepse ekonomia e Brexit dhe politika e Brexit gjithmonë e kanë tërhequr Johnson në drejtime të kundërta.

Johnson nuk është asgjë aq i zgjuar sa mendon se është, por ai as nuk është budalla. Ai e di që afërsia gjeografike dhe rrjetet e vendosura të furnizimit kanë rëndësi masive në tregti dhe prandaj tregtia me BE nuk mund të braktiset thjesht. Ai e di që Zyra për Përgjegjësinë e Buxhetit llogariti se mos arritja e një marrëveshje do të kishte çuar në humbjen e potencialit të PBB-së prej më shumë se 5% gjatë 15 viteve. Ai e di që bizneset e vogla, të mesme dhe të mëdha po mbijetojnë vetëm në kufijtë e tyre, ndërsa pandemia Covid thellohet përsëri. Ai e di që, pas Covid, Mbretëria e Bashkuar do të përballet me presione të mëdha fiskale që do të ishin shumë më keq nëse nuk do të kishte marrëveshje.

Dhe ai di edhe diçka tjetër. Edhe nëse një pjesë e tij do të preferonte ta injoronte atë, ai e di se asnjë marrëveshje nuk do t'i jepte Nicola Sturgeon dhuratën më të madhe dhe më të mirë të Krishtlindjes që ajo mund të kishte ëndërruar në përpjekjet e saj për të marrë partnerët tregtarë veç e veç, jo më afër. Kjo do të ishte mjaft e vështirë me vullnet të mirë, dhe ka qenë dyfish e vështirë për shkak të taktikave joreale të Britanisë. Por kjo është bota me xham të shikuar që Britania tani banon. Nëse marrja përsëri e kontrollit do të thotë të heqësh dorë nga një prosperitet, së bashku me përfitimet e tjera, që shkuan me anëtarësimin në BE - dhe sigurisht që ka - atëherë larguesit thonë: kështu qoftë.

Është një e vërtetë e papërshtatshme dhe ironike që të gjitha marrëveshjet tregtare, përfshirë edhe këtë, do të përfshijnë një kompromis të sovranitetit për përfitime reciproke. Kjo është ajo që do të thotë të bësh marrëveshje. Ursula von der Leyen ishte në vend kur përshkroi “grumbullimin e forcës sonë dhe të folurit së bashku” si atë që do të thotë sovranitet në praktikë në shekullin 21. Kjo marrëveshje nuk është absolutisht e ndryshme.

Kjo e vërtetë, natyrisht, po pastrohet nga marrëzia e menjëhershme e mediave që shpërtheu të enjten. Por kur pluhuri të qetësohet dhe deputetët të kthehen në Westminster për të debatuar marrëveshjen javën e ardhshme, ata do të shohin se Britania i është dashur të heqë dorë nga disa sovranitet në mënyrë që të jetë në gjendje të shkojë në tregti me tregun tonë më të madh dhe më të afërt me kushte preferenciale.

I vetmi kuptim në të cilin kjo përbën një triumf për Johnson është se ai përfundon shkëputjen e Mbretërisë së Bashkuar nga BE, që shumica e votuesve zgjodhën katër vjet e gjysmë më parë.

Kjo është e padiskutueshme e rëndësishme. Është përfundimi i fushatës së gënjeshtrave gjatë gjithë jetës së Johnson për BE-në. Në fakt mund të thotë që kryeministria e Johnson tani nuk ka ndonjë qëllim tjetër të veçantë. Por marrëveshja përfshin një rrezik të konsiderueshëm politik për qeverinë, sepse ekonomia e Brexit dhe politika e Brexit gjithmonë e kanë tërhequr Johnson në drejtime të kundërta.

Ndërsa Brexit fillon të zbehet në pasqyrën e pasme të kryeministrit vitin e ardhshëm, detyra e shpëtimit të unionit afrohet gjithnjë e më afër. Të gjithë këta faktorë gjithmonë kanë drejtuar një marrëveshje.

Megjithatë, gjithmonë kishte një logjikë partiake-politike në llogaritjet e Johnson gjithashtu, dhe kjo e tërhoqi atë në drejtim të kundërt, drejt asnjë marrëveshje. Në fund të fundit, Johnson nuk është vetëm kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar. Ai është gjithashtu udhëheqësi i lëvizjes së paqëndrueshme, fanatike dhe të fuqishme të pushimit. Kjo është ajo që e bëri atë udhëheqës të partisë së tij. Është arsyeja që ai fitoi zgjedhjet e vitit 2019. Dhe lëvizja e largimit do të ishte më se e lumtur pa ndonjë marrëveshje, sepse një prishje e plotë me Evropën është në shumë mënyra ideali i sovranistëve.

Pra, marrja e duhur e koreografisë së marrëveshjes tregtare të BE ka qenë kritike. Kjo do të kishte qenë e vërtetë edhe nëse ky do të ishte një vit normal dhe ky do të ishte një Krishtlindje normale. Por rrethanat e vitit 2020  Covidin e Johnsonit që merret me temën e kritikës së përhapur dhe të vazhdueshme, përfshirë nga brenda partisë së tij, dhe tani mes kaosit të kamionëve të Krishtlindjeve në Kent - e kanë bërë atë dyfish jetike.

Strategjia origjinale e Johnson pas zgjedhjeve të vitit 2019, e nxitur nga Dominic Cummings, ishte të kërkonte disiplinë të ngurtë partie, unitet të kabinetit, anashkalimin e parlamentit dhe, mbi të gjitha, të vdiste nga uria Nigel Farage duke i hequr çdo oksigjen politik për të thirrur tradhëti.

Covid e ndërpreu rëndë atë qasje por nuk e prishi atë. Megjithatë, kur pandemia kërcënoi të dilte nga kontrolli në vjeshtë, kontrolli i optikës u bë edhe më vendimtar. Procesi duhej të shkonte deri në tel, me të paktën një kolaps të dukshëm, për të siguruar sa më pak kohë të mundur që rezistentët e partisë të organizoheshin dhe Farage të krijonte një revoltë. Kjo është ajo që ndodhi.

Sidoqoftë, asnjë nga këto nuk garanton që Johnson është tani i vendosur dhe i thatë në marrëveshjen tregtare të BE-së. Për një gjë, Brexit nuk do të pushojë kurrë së përçaruri Britaninë. Çështja nuk do të zgjidhet kurrë. Ndërkohë, stërvitja ekstravagante para Krishtlindjes në lidhje me sugjerimet sugjeron që në fakt ka shumë në marrëveshje për zellorët e prapambetur dhe Farage për të kundërshtuar. Komenti i Von der Leyen se kjo është një marrëveshje e drejtë, e ekuilibruar dhe e përgjegjshme nuk është ajo që deputetët në Grupin Evropian të Kërkimit dëshirojnë të dëgjojnë.

Edhe në fund të vitit, edhe me përhapjen e koronavirusit, madje me shumicën e mendjeve të përqendruara në sezonin festiv dhe madje me shumicën e shtypit që portretizojnë me kujdes Johnson si një udhëheqës komandues, gjërat mund të prishen në ditët në vijim. Askush nuk duhet të harrojë se, ndër të gjitha cilësitë e tij të shumta, Johnson është një ndërgjegjës politik i detyruar. Duke pasur parasysh egërsinë e emocioneve që Brexit do të zgjojë gjithmonë, kjo marrëveshje mund të provojë një rrezik shumë më të madh se çdokush, përfshirë Johnson, ende e kupton.

Martin Kettle është një kolumnist i Guardian. / The Guardian/ Përkthim i Shqip

©Copyright Gazeta Shqip

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës Shqip, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, "Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to". Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Gazeta Shqip dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Biznes

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore