Lidhje te rendesishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Koment

Në të gjithë Evropën, socialdemokracia po humbet rrugën e saj

Në të gjithë Evropën, socialdemokracia po humbet rrugën

Pas një dekade të rikonceptimit, Laburistët përsëri kanë rënë në zgjedhje. Humbja dramatike e së enjtes në Hartlepool dhe në këshillat në të gjithë vendin ka ngritur pyetjen e përhershme për partitë në të majtë: "Çfarë duhet të bëhet?"

Pjesa më e madhe e diskutimit të shqetësimeve të Laburistëve përqendrohet në veçoritë britanike, strategjinë e saj të Brexit dhe meritat relative të rikthimeve të Blairite (Tony Blair) dhe Corbynite (Jeremy Corbyn)..

 Sidoqoftë, dilemat që Laburistët duhet të përballen nuk janë aspak të veçanta. Dekada e fundit nuk ka qenë e mirë me partitë socialdemokrate në të gjithë Evropën. Partitë e qendrës së majtë që dominuan politikën evropiane për gjysmën e dytë të shekullit të 20-të kanë pësuar një varg humbjesh.

Në Francë, Partia Socialiste ra nën 8% të votave në zgjedhjet e fundit legjislative, pa shenja ringritjeje. Në vitin 2017, SPD, socialdemokratët  gjermanë përjetuan paraqitjen e saj më të keqe pas luftës, një rezultat që ka të ngjarë të përkeqësohet në zgjedhjet e shtatorit. Edhe atje ku socialdemokratët janë në pushtet, pozicioni i tyre është i dobët. Socialdemokratët suedezë, partia më e suksesshme elektorale socialiste në Evropë, luftuan shumë që të formonin një qeveri pas zgjedhjeve të vitit 2018.

Shumë shpesh, debati rreth dështimeve të së majtës përqendrohet në të kaluarën, duke pyetur pse socialdemokratët kanë humbur votuesit tradicionalë të klasës punëtore. Ky lloj argumenti konfirmon se socialdemokratët kanë humbur bazën e tyre, sepse ata "humbën rrugën e tyre" (orientimin e tyre)  - duke lëvizur shumë majtas për çështje të reja shoqërore "Të ringritura", ndërsa në të njëjtën kohë duke lëvizur shumë djathtas për sa i përket çështjeve ekonomike. Kjo perspektivë është të paktën jo e plotë dhe shpesh çorientuese.

Ndryshimet e thella në strukturën klasore të Evropës nënkuptojnë që thirrjet e lulëzimit socialdemokratik janë gjithnjë e më të kufizuara sa i përket çështjeve elektorale. Deri në vitet 1980, shumë fëmijë lanë shkollën pa kualifikim, më pak se gjysma e grave punonin jashtë shtëpisë dhe punët e klasës punëtore ishin përqendruar në industrinë e rëndë dhe të manifakturës.

Sot, popullsia është jashtëzakonisht më e arsimuar. Në Mbretërinë e Bashkuar, si kudo tjetër, përqindja e personave 25- 34 vjeç me një kualifikim të arsimit të lartë që është rritur në mënyrë dramatike, nga 28% në 52% në 20 vitet e fundit. Shumica e grave janë në punë me pagesë dhe një pjesë e madhe e klasës punëtore është e punësuar në shërbime të shitjes me pakicë, hospitalizimit dhe kujdesit social. Këto transformime strukturore kanë krijuar grupe të reja votuesish me shqetësime të reja ekonomike dhe sociale.

Duke parë atë që duan këto grupe votuesish në ndryshim, nuk është aspak rasti që politikat socialdemokrate janë jopopullore, veçanërisht në mesin e klasave të reja të mesme. Sondazhi pas sondazhi riafirmon se pjesë të mëdha të votuesve evropianë mbështesin një shtet të mirëqenies, mbrojtjen e punëtorëve dhe shërbime publike me cilësi të lartë. Pra, duke pasur parasysh popullaritetin e shumë politikave socialdemokrate, çfarë shpjegon, pra, rënien e tyre gati universale?

Në kundërshtim me narrativën mbizotëruese, kjo rënie nuk i atribuohet vetëm humbjes së votuesve të klasës punëtore. Në sistemet zgjedhore proporcionale të Evropës, votuesit me arsim të lartë janë tepër të përfaqësuar midis atyre që u kthyen shpinën partive socialdemokrate. Këtu, socialdemokratët shpesh janë tejkaluar nga partitë e majta të moderuara të djathta dhe progresive. E rëndësishme është që shumica e partive socialdemokrate kanë humbur vetëm një pjesë të vogël të mbështetësve të tyre që kanë qenë në favor të djathtës radikale.

Në vend të kësaj, socialdemokratët kryesisht kanë dështuar të ndërtojnë një axhendë komunikimi me një vizion të qartë të politikës ekonomike, por jo vetëm duke u fokusuar në ekonomi.

Në arenën e politikës ekonomike, partitë socialdemokrate mbeten një forcë qendrore progresive në Evropë. Në Britani, përmes viteve 2000, politikat e Punëtorëve përmirësuan në mënyrë dramatike shërbimet publike, ulën varfërinë e fëmijëve dhe përmirësuan fatet e milionave familjeve me të ardhura të ulëta.

Pas një dekade të reformës në tregun e punës, SPD gjermane i kaloi vitet 2010 duke luftuar për të mbrojtur pensionet dhe sigurinë e të ardhurave në koalicion me CDU. Dhe në vendet nordike, socialdemokratët janë mbrojtës të fuqishëm të shtetit të mirëqenies.

Sidoqoftë, socialdemokratët në epokën e krizës financiare demonstruan qartë se iu ofruan shumë pak votuesve që vuanin nga kursimi ekonomik, duke u përqendruar në kompetencat ekonomike sesa në një vizion për një të ardhme më të drejtë. Ndërsa partitë evropiane të qendrës së djathtë moderuan pozicionin e tyre mbi politikat ekonomike dhe sociale, këto parti ishin në gjendje të tërheqin ish-social demokratët të qendrës.

Nëse vizioni ekonomik ishte shumë i papërcaktuar, po në lidhje me programin shoqëror? Një argument i zakonshëm është se një largim nga politikat progresive mbi imigracionin, integrimin evropian dhe barazinë gjinore mund të ndihmojë partitë socialdemokrate (dhe Laburistët) të fitojnë përsëri votuesit e klasës punëtore. Rritja e shtresave të reja të punës dhe të mesme do të thotë që kjo strategji do të dështojë në një periudhë afatgjatë.

Për më tepër, hulumtimet e shkencave politike tregojnë se kjo qasje bën pak për të tërhequr këto grupe në periudhën afatshkurtër. Votuesit që mbështesin politikat ekonomike të majta gjithashtu priren të favorizojnë marrëdhënie më të barabarta gjinore, barazi racore dhe një të ardhme më të gjelbër. Partitë e reja të majta dhe të gjelbërta shpesh kanë rrëmbyer  votuesit me këto prirje, duke dërrmuar edhe më tej socialdemokratët.

Çfarë, atëherë, duhet të bëhet? Partitë socialdemokrate duhet të pyesin veten se si mund të ndërtojnë një koalicion të gjerë dhe të qëndrueshëm zgjedhor. Ata duhet të kapërcejnë një imazh të klasës punëtore si burra të bardhë në sektorin e prodhimit me qëndrime kulturore konservatore. E vërteta është se klasa e sotme punëtore është etnikisht e larmishme dhe shpesh mban pozicione progresive, madje edhe në çështjen e kontestuar ashpër si ajo e emigracionit.

Këtu, Laburistët në fakt janë në një pozitë më të fortë se sa shumë prej partive të tyre simotra evropiane. Mobilizimi i Laburistëve gjatë viteve 2010 tërhoqi një numër të madh votuesish në parti. Në zgjedhjet e fundit, mosha mesatare e socialdemokratëve në Francë dhe Gjermani ishte 58 dhe 57 vjeç, por për Laburistët ishte 45 vjeç.

Sfida është tejkalimi i kësaj baze më të re me një bazë më të gjerë. Përvoja e administratës së Biden sugjeron që artikulimi i një strategjie më të dukshme, progresive mbi politikën makro-ekonomike, duke mbështetur si punën e organizuar ashtu edhe organizimet e punës në komunitet, mund të jetë një mënyrë fituese.. The Guardian/ Gazeta Shqip

Tarik Abou-Chadi është asistent profesor për Shkencat Politike në Universitetin e Zyrihut. Jane Gingrich është profesoreshë e ekonomisë politike krahasuese në Universitetin e Oksfordit

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Zgjedhje 2021

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore