Quantcast
Lidhje të rëndësishme Rrjetet tona shoqërore Shqip merr pjesë në programe të ndryshme marketingu ku mund të përfitojë komisione për produktet e zgjedhura në artikujt e publikuar.

Aktualiteti

Fitimet kolosale por investime të munguara, si reagoi konçesionari pas padisë

Fitimet kolosale por investime të munguara, si reagoi konçesionari

Një tjetër shkelje e konstatuar ndaj kompanisë DCT ishte mospërmbushja e detyrimeve për investimin dhe modernizimin e sistemit kompjuterik.

Në nenin 3 të kontratës parashikohej investimi për softuerë dhe sisteme që të bënin të mundur lidhjen me rrjetin e Autoritetit Portual për të dhënë informacion në kohë reale për flukset e punës. Kjo, ishte me mjaft rëndësi edhe për të përcaktuar volumet e përpunimit dhe të ardhurat që kalonin për buxhetin e shtetit.

Në fakt, investimi i kërkuar u realizua, por kjo ndodhi vetëm pasi Autoriteti Portual depozitoi padinë në gjykatë për ndërprerjen e kontratës koncesionare. Kjo zbulohet nga aktet e ekspertimit të kryera për efekt të hetimit gjyqësor.

“Nga ky akt ekspertimi rezulton se gjithë investimi i kryer në IT kap vlerën 89 322 409 lekë. Gjate gjykimit rezultoi se ky investim

është kryer nga pala e paditur pas paraqitjes se kërkesë padisë ne gjykate. Gjykata çmon se ky investim do te konsiderohet si i pakryer në kushtet që është bërë në kundërshtim me nenin 12.1.7 të Kontratës së Koncensionit”, thuhet në vendimin gjyqësor që anuloi kontratën konçesionarë në Terminalin e Kontejnerëve.

Nga viti 2013 deri në vitin 2020, konçesionari ka arkëtuar rreth 8 miliardë lekë, ose thënë ndryshe, 65 milionë euro. Nëse i referohemi grafikëve të bilanceve zyrtare, fitimet për kompaninë janë kolosale dhe në përqindje mjaft të larta. Në dy vitet e fundit, fitimet shkonin 39 deri në 41 % të xhiros, që përbën një rekord.

Pavarësisht arkëtimeve në nivele të tilla, investimet e domosdoshme kanë qenë minimale, duke u bërë një prej shkaqeve për ndërprerjen e kontratës. Në tabelën e zbardhur në vendimin e gjykatës, renditen investimet e munguara. Aty theksohet se investimet në prona të patundshme duhet të ishin në raport më të larta.

 

Denonco

Keni informacion në interes të publikut? Dërgojeni në Shqip duke klikuar këtu.

Poll

Aktualitet

Ndiqni të gjitha lajmet e fundit
në rrjetet tona shoqërore