Ndërpritet vettingu në Poloni, nuk përputhet me ligjet e BE (DOKUMENTI)

Gjykata Evropiane e Drejtësisë kërkon nga Polonia ndërprerjen e procesit të rivlerësimit për gjyqtarët, i cili njihet gjerësisht i Vetting. Në një deklaratë për mediat gjykata shkruan se Polonia miratoi regjimin e ri disiplinor për gjyqtarët e Gjykatës Supreme dhe gjykatat e zakonshme, duke krijuar dhe Dhomën Disiplinore.

Gjykata Evropiane shkruan se Polonia nuk ka përmbushur detyrimet e saj sipas ligjit të BE-së. Komisioni pretendon, ndër të tjera, regjimi i ri disiplinor nuk garanton pavarësinë dhe paanshmërinë e gjykatave. GJED kundërshton argumentet e Polonisë në lidhje me papranueshmërinë e kërkesës për ndihmë të përkohshme të sjellë nga Komisioni. Më tej theksohet se megjithëse organizimi i drejtësisë në Shtetet Anëtare është në kompetencën e tyre, sërish ato duhet të respektojnë ligjet e BE.

Secilin shtet anëtar të sigurojë që regjimi disiplinor i zbatueshëm për gjyqtarët e gjykatave kombëtare që janë pjesë e sistemit të tyre të mjeteve juridike në fushat e përfshira në ligjin e BE-së, përputhet me parimin e pavarësisë së gjyqësorit, ndër të tjera nga duke siguruar që vendimet e dhëna në procedurat disiplinore të sjella kundër gjyqtarëve të atyre gjykatave janë rishikuar nga një organ i cili vetë përmbush garancitë e natyrshme në një mbrojtje efektive gjyqësore, përfshirë atë të pavarësisë. Në ato rrethana, Gjykata ka juridiksion të urdhërojë masa të përkohshme për pezullimin e zbatimit të dispozitave në lidhje me kompetencat e Gjykatës Supreme për sa i përket regjimit disiplinor për gjyqtarët.

Ndërkohë në Shqipëri prtocesi i Vettingut vijon normalisht (është pezulluar për shkak të COVID-19) dhe BE kërkon me ngulm rezultate nga ky proces.

cp200047en.pdf

©Copyright Gazeta SHQIP

Për t'u bërë pjesë e grupit mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t'ju aprovohet.
Komuniteti Gazeta Shqip: https://www.facebook.com/groups/gazetashqip/

LEXO MË TEJ:


Më të lexuarat

Comments are closed.