Prapaskenat e Ramës/ Aksioni Anti-KÇK në gjendje të emergjencës, shpjegon rritjen e frikshme të krimit

Nga Edison Balla

Paketa “Anti KÇK” është sot me padyshim një nga temat më shumë të diskutuara jo vetëm në studio televizive dhe panele, por edhe në tavolinat e tryezat e opinionit të thjeshtë publik.

Qeveria e trumbetoi që në krye të herës si një nevojë emergjente për goditjen e krimit të organizuar, dhe atyre që Rama i konsideroi si banda e KÇK-së, pra gjyqtarët dhe prokurorët e korruptuar.

Edhe pse në disa raste është prekur termi “nevojë emergjente” sërish as kryeministri dhe as përfaqësues të tjerë të qeverisë nuk janë shprehur se situate e krimit në vend është emergjente.

Madje përkundër kësaj ata krenohen me luftën dhe uljen e shkallës së kriminalitetit si kurrë më parë në qeverisjet dhe vitet e kaluara.

Por nga një analizë juridike kuptojmë që mënyra sesi është konceptuar, hartuar  e bazuar ky Akt Normativ të krijon perceptimin se po bëhet as më pak e as më shumë, por për nevojë emergjence.

Këtë konstatim e bazojmë në disa argumente:

Së pari në kushtetutë është përcaktuar shprehimisht  kompetenca e Këshillit të Ministrave për të miratuar e nxjerrë akte normative që kanë fuqinë e ligjit. Konkretisht neni 101 përcakton si më poshtë vijon:

Neni 101 Këshilli i Ministrave, në rast nevoje dhe urgjence, nën përgjegjësinë e tij, mund të nxjerrë akte normative që kanë fuqinë e ligjit, për marrjen e masave të përkohshme. Këto akte normative i dërgohen menjëherë Kuvendit, i cili mblidhet brenda 5 ditëve nëse nuk është i mbledhur. Këto akte humbasin fuqinë që nga fillimi, në qoftë se nuk miratohen nga Kuvendi brenda 45 ditëve

 A është bazuar akti normative për luftën kundër krimit të organizuar në nenin e mësipërm të kushtetuës? Ashiqare duket që po. Kjo sepse është pikërisht neni 2 i aktit normativ që e shpjegon dhe arsyeton bazueshmërinë në nevojën urgjente.

Konkretisht:

Neni 2 shprehet se:

“Qëllimi i këtij akti normativ është ndërhyrja emergjente dhe me karakter të përkohshëm, në kushtet e nevojës së forcimit dhe ashpërsimit të luftës kundër krimit të organizuar…”

Në vetvete Akti normativ, si koncept juridik, u strukturua në vitin 1895 nga juristi i madh gjerman, Otto Mayer, i cili e konsideroi forcën administrative të qeverise në një momenti të caktuar si akt normativ që duhet të dalë nga qeveria, për nevojë dhe urgjencë. Këtë qëndrtim mban edhe e drejta jonë.

Edhe pse pra Kryeministri dhe qeveria në tërësi nuk e pranojnë, të paktën juridikisht akti normative duket qartë që është nxjerrë si një akt në rast urgjence. Arsye tjetër për këtë është edhe fakti që do të jetë i përkohshëm, siç edhe përcakton neni 101 i kushtetutës.

Se kush është gjendja emergjencës së vendit këtë e di më së miri qeveria edhe pse ajo nuk e pranon. Se në çfarë shkalle është rritur kriminaliteti këtë e dimë të gjithë ne tashmë.

Por se kush janë qëllimet e qeverisë me nxjerrjen e këtij akti si rast urgjent dhe sesi e mbi kë do ta përdorë ajo do të na duhet të presim edhe pak kohë nga mbarimi i afatit të aktit.

©Copyright Gazeta SHQIP


Për t'u bërë pjesë e grupit mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t'ju aprovohet.
Komuniteti Gazeta Shqip: https://www.facebook.com/groups/gazetashqip/

LEXO MË TEJ:


Më të lexuarat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.