SHISH hapet për publikun, zbulon informacionet për terrorizmin, krimin dhe korrupsionin

Për herë parë pas 3 dekadave Shërbimi Informativ Shtetëror ka vendosur ndryshojë kurs, duke u bërë i aksesueshëm për publikun. Shërbimi Informativ Shtetëror, për të cilin gjithë e dinë se “bluaninformacionet  sekrete dhe aspak publike ka rinovuar totalisht faqen online institucionit, nga ku përherë parë jepen detaje për punën zbuluese terren lidhet me kundërzbulimin, terrorizmin dhe krimin e organizuar.

dhënat e publikuara nga SHISH lidhjeme operacionet e agjencive jomike informative apo sigurisë, thuhet: Monitorimi veprimtarive dhe operacioneve agjencive jo mike informative apo sigurisë është prioritet madhor.

Ndërsa tej SHISH shton se “me anëtarësimine vendit tonë NATO dhe intensifikimin e përpjekjeve për integrim Bashkimin Evropian janë shtuar arsyet pse vendi ynë është objektiv me interes rritje. Shërbimi Informativ Shtetëror vlerëson se një aktivitet ishërbimeve informative jo mike është ivijueshëm, i qëndrueshëm kohë, me prirje rritjeje dhe me ndërthurje metodave klasike me ato hibride. Vërehen prirje për grumbullim informacioni klasifikuar, aktivitete influencuese, përdorim hapësirës kibernetike, propagandës online, dezinformim, favor të synimeve tyre strategjike. 

Për sa i përket terrorizmit Shërbimi Informativ Shtetëror vlerëson se ISIS/Daesh, Al-Kaeda dhe degët apo grupimet e lidhura me to janë mes grupeve terroriste paraqesin kërcënim potencial për vendin tonë, rajonin e gjerë

Udhëtimet nga Shqipëria drejt organizatave terroriste, pas vitit 2015 e vijim, janë ulurndjeshëm e po shkojnë drejt ndërprerjes. Numri i raportuarve vrarë është rritur dhe përbën 21 për qind numrit total. Rreth një e treta e tyre janë kthyer tashmë, kryesisht para adresimeve ligjore.

terma përgjithshëm, kthyerit rajon kanë ruajtur profil ulët por, shumë prej tyre, kthyer vendet e origjinës kanë gjetur të njëjtat kushte jetese, çka ka ndikuar në radikalizmin e mëtejshëm tyre dhe vijimin e veprimtarive ekstremiste apo bërjen pjesë të komploteve zbuluara terroriste.

Krimi i organizuar, trafiku i lëndëve narkotike, korrupsioni dhe krimet ekonomi janë pjesë e punës SHISH. Për krimin e organizuar SHISH mbërrrin përfundimin se  përfshirët po e sofistikojnë aktivitetin kriminal.

SHISH-i vlerëson se, struktura tilla kriminale janë agresive, kanë prirje për zgjerim dhe përshtatshmëri, për shmangur masat e shtuara  agjencive zbatimit ligjit, përdorim të teknologjisë, komunikimeve koduara, dokumenteve falsifikuara, identiteteve ndryshme, etj.

Në lidhje me  korrupsionin,  SHISH thotë është e përqendruar dukuritë e korrupsionit në nivele larta sistemin e drejtësisë dhe administratën publike, evazionin fiskal në përmasa mëdha dhe me pasoja rënda për ekonominë e vendit.

©Copyright Gazeta SHQIP

©Copyright Gazeta SHQIP


Për t'u bërë pjesë e grupit mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t'ju aprovohet.
Komuniteti Gazeta Shqip: https://www.facebook.com/groups/gazetashqip/

LEXO MË TEJ:


Më të lexuarat

Comments are closed.