Rasti i parë në histori/ KE nis shqyrtimin e kërkesës për rikthimin e vizave për shqiptarët

Komisioni Europian konfirmoi se ka nisur vlerësimin e kërkesës së paraqitur nga Holanda për pezullimin e liberalizimit të vizave për Shqipërinë.

Zëdhënësja e tij, Natasha Bertaud, tha se KE-ja “do të shqyrtojë me kujdes përmbajtjen e njoftimit, bazuar në informacionet relevante”. Nëse do të dilet në përfundimin se ekziston nevoja e veprimeve specifike, komisioni do të adoptojë një akt implementimi brenda harkut kohor të një muaji pas marrjes së kërkesës.Vlerësimi do të duhet të adoptohet edhe nga këshilli, ka qenë komenti i Bertaud. Zëdhënësja, e cila nuk deshi të bënte parashikime mbi rezultatin e procesit, sqaroi megjithatë se vendimi për pezullimin e regjimit pa viza nuk mund të merret dhe aq lehtë, ndaj atë duhet ta paraprijë një analizë mjaft e kujdesshme.

Kërkesa e paraqitur zyrtarisht në 31 maj është nismë e disa deputetëve holandezë, që e argumentojnë një lëvizje të tillë me rritjen e aktiviteteve kriminale të mafias shqiptare në Holandë. Sipas ligjvënësve në fjalë, këto organizata e keqpërdorin mundësinë e udhëtimit pa viza në Europë dhe në këtë mënyrë e zgjerojnë rrjetin e tyre të kontrabandës.

Qytetarët e Shqipërisë lëvizin pa viza në shumicën e vendeve të Bashkimit Evropian që në vitin 2010. Kërkesa e Holandës për pezullimin e regjimit pa viza për Shqipërinë është e para e këtij lloji e bërë ndonjëherë. Sipas procedurës, Komisioni Evropian duhet të informohet me kërkesën e tillë nga një ose më shumë shtete anëtare. Pastaj, ky institucion duhet të vlerësojë nëse është i nevojshëm veprimi.


Comments are closed.