Mbërrijnë kartëmonedhat e reja “të pashkatërrueshme” (Video)

“Kartëmonedhat e reja prej 100 dhe 200 euro do të jenë më komode, më të pakta dhe më të sigurta”: kjo është mënyra se si Banka Qendrore Evropiane përshkruan “serinë evropiane” të paraqitur që nga 28 maji. Kartëmonedha e re është “e pamundur të falsifikohet” dhe, mbi të gjitha, është dukshëm më e vogël se shkurtimet e mëparshme: Banka Qendrore Europiane ka vendosur që lartësia dhe gjerësia e letrave të reja euro duhet të jenë të barabarta me 50 eurot aktualë.

Kartëmonedhat janë provuar në lavatriç, makinë hekuri dhe tentativa grisjeje. Më pas ato kanë një hologram të veçantë me simbolin e euros, i cili me efektin e dritës ndryshon ngjyrën nga jeshile smeraldi në blu të thellë. Në këtë mënyrë, kjo është një masë serioze ndaj falsifikuesve. Përditësimi i parave në qarkullim do të sjellë edhe avantazhe të tjera: në sajë të rezistencës së tyre më të madhe, ato mund të zëvendësohen më shpejt dhe në sajë të nuancave më të forta dhe më kontrast të ngjyrave të reja, ato mund të jenë më lehtë të dallueshme edhe për njerëzit me probleme të syve.

Kjo është një risi e rëndësishme, pavarësisht rritjes së pagesave digjitale që shpesh sugjerojnë një lamtumirë të mundshme për paratë e vjetra të letrës. Në fakt, BQE shpjegon se, pavarësisht pritjeve, numri i kartëmonedhave rritet me 4% çdo vit dhe, pas 50 eurosh, ulja prej 100% është e dyta më e përhapura e të gjithëve: në fund të qershorit 2018, ishin në qarkullim 2.7 miliardë bileta, 200 milionë më shumë se prerja e tretë më e zakonshme, 10 euro.


Comments are closed.