Strache, gra, paratë dhe rusët! Kurthi i mjaltit në qytetin e spiunëve

Nuk është e çuditshme që e gjithë kjo të ndodhë në Vjenë. Kryeqyteti austriak ka qenë gjithmonë një vend i spiunëve. Një traditë që ka sjellë jo vetëm shumë dosje në tavolinat e shërbimeve sekrete vendëse, por edhe një mal me probleme. Fajësojnë hijet mbrojtëse dhe ndërhyrjen e politikës: skandali që ka pushtuar zëvendëskryeministrin dhe udhëheqësin e FPÖ Heinz-Christian Strache është një lidhje e gjatë zinxhirë.

Në shkurt 2018, ndodh një rast i pashembullt. Policia kontrollon zyrën e inteligjencës, Bvt. Zyrtarët janë gozhduar në postet e tyre, ndërsa një kërkim masiv është bërë për dëshmi të bashkëpunimit të supozuar me spiunazhin e Koresë së Jugut. Sipas prokurorisë u organizua një operacion për të marrë pasaporta “të bardha” nga Koreja e Veriut, dokumentet që regjimi ka shtypur në Austri. Hetuesit heqin shumë materiale: letra, dokumente dhe madje edhe një DVD pornografik. Blitz kujton ato skena në “yellows” kur hetuesi shpik justifikimin për të hyrë në një shtëpi. Po, sepse në këtë histori Kim Jong-un ka pak për të bërë.Lufta është një manovër kërcënimi, dyshimi është se krahu i djathtë i qeverisë (Fpö) dëshiron të zbulojë se çfarë ka mbledhur Bvt në mjediset ksenofobike që janë pranë saj, dhe as nuk përjashton që ata përpiqen të identifikojnë emrat e infiltruesve. Ata irritohen nga rezistenca e drejtorit 007, ata synojnë t’i vendosin njerëzit e tyre, ata luajnë pista. Megjithatë, me një sasi të caktuar të diletantizmit, ata nuk e kuptojnë se ka kodet e sjelljes. Edhe më shumë nëse kërcënimet ndaj vendit janë të shumta. Qelizat e mundshme ISIS, kundërshtarët e jashtëm dhe ekstremizmi i brendshëm janë vetëm disa nga armiqtë në një realitet me degë globale.

Nëse bëni gabime që ju paguani, intrigat ju kushtojnë. Në fakt, për muaj të tërë, inteligjenca e shteteve miqësore nuk i beson më Austrisë dhe aparatit të saj të sigurisë. Europianët perëndimorë kanë frikë nga rrjedhjet e lajmit të fshehtë, kanë frikë nga pozicioni shumë i butë i sovranëve kundër Kremlinit dhe shqetësohen për mbulesat e mundshme në favor të kryetarëve të nxehtë të së djathtës ekstreme. Hetimet pas masakrës në xhami në Zelandën e Re kanë gjetur lidhje midis vrasësit dhe një shoqate austriake.

Gradualisht partnerët përjashtojnë kolegët e Bvt nga takimet ose i mbajnë ata në distancë. Klubi i Bernit, një emër i padëmshëm që bashkon në mënyrë joformale shërbimet, e dërgon atë për të thënë në mënyrë indirekte, me thashethemet e nxjerra në gazeta. Gjermanët dhe britanikët bëjnë të njëjtën gjë. Vjenezët janë bërë “radioaktive”, më mirë të qëndrojnë larg tyre. Ndëshkimi mund të gjykohet i tepruar. Dhe ndoshta ishte. Por, zëvendëskancelari Strache hëngri karremin me lëng të ofruar nga misteriozja Aljana Makharova.

Ajo pretendon të jetë nipi i një oligarku rus (i cili mohon çdo lidhje), premton para, kontaktet. Ai shtrihet, ai lejon veten të shkojë në gjykim. Ai është i qetë, duke pasur parasysh se intervista ishte organizuar nga njeriu i tij i djathtë Johann Gudenus, një personazh me hyrje të mëdha në Moskë. Të dy politikanët nuk janë të vetëdijshëm për monitorimin e kamerave të fshehura në një vilë të Ibiza, imazhe të turpshme që kanë përfunduar në media.

Ne nuk e dimë se kush i bëri pritë, por ne e dimë atë që donte të provonte dhe sigurisht i njihte “pasionet” e Strache. Ai studioi, mori matjet, gjeti boshllëkun dhe më pas dërgoi Aljanën, ndërsa “drejtuesit” vendosën mikrofonin. Kurthi i mjaltit, pak ditë përpara europianëve, ka funksionuar.

Gazeta Shqip
Comments are closed.