Taksat në Itali / Shqiptarët, komuniteti i dytë që paguan më shumë

Pothuajse 8 miliardë euro nga të ardhurat nga tatimi mbi të ardhurat, e barabartë me vetëm 4.3% të totalit, vjen nga xhepat e emigrantëve që jetojnë dhe punojnë në Itali. Një shifër, në krahasim me vitin 2018, me rritje të ngadaltë, + 3.6%, por dukshëm modeste në krahasim me pothuajse 3.9 milionë pagues tatimorë, të cilët deklaruan të ardhura të përgjithshme prej vetëm 53 miliardë euro. Ngadalësimi i ekonomisë po peshon edhe në këtë fushë, por mbi të gjitha nga evazioni fiskal dhe taksat.

Rumunët dhe shqiptarët

Këto janë të dhënat e para që dalin nga studimi i Fondacionit Moressa të Venecias. Analiza nxjerr në pah shumë hije dhe pak dritë mbi kontributin e të huajve të rregullt në llogaritë e Thesarit. Nga thuajse 4 milionë taksapaguesit të lindur jashtë Italisë, pothuajse 700 mijë janë rumunë. Komuniteti i dytë më i përhapur, ai shqiptar me 287 mijë njerëz, është gjithashtu ai që deklaron më shumë: pothuajse 14 mijë euro në vit të ardhura. Pasuar nga Maroku, me 227 mijë punëtorë të rregullt dhe Kina me 196 mijë.

Pothuajse gjysma e deklaratave të marra në konsideratë, 48%, ndalet me një taksë vjetore prej vetëm 3.700 euro. Mesatarisht, të gjithë të huajt në Itali – duke përfshirë gjermanët, francezët dhe zviceranët – deklaruan një fitim prej 13,700 € në 2018.

Statistikisht, të ardhurat e disa drejtuesve të huaj të punësuar janë të një rëndësie të vogël. Është e qartë se fitimet modeste të shumicës së emigrantëve, ndikojnë shumë. Shifrat e njohura nga autoritetet tatimore, megjithatë, janë aq të ulëta sa të sugjerojnë një “evazion të pjesshëm” të përhapur, me një numër orësh të kontraktuara dhe rrjedhimisht të deklaruara, më të ulëta se ato aktuale.

Thuajse 450 mijë emigrantë shqiptarë në Itali

Në Itali, jetojnë dhe punojnë rreth 450 mijë emigrantë shqiptarë. Një pjesë e të cilëve punojnë në të zezë dhe nuk u jepet mundësia të integrohen në jetën sociale italiane. Vetëm 140 mijë shqiptarë kanë marrë nënshtetësinë italiane, ndërkohë që një pjesë e mirë e të rinjve të vendit tonë shkojnë në shtetin fqinj me vizë turistike, në kërkim të punës dhe një jete më të mirë. Por edhe pse shumica e tyre paguhen shumë më pak se punonjësit italianë, pak nga emigrantët shqiptarë janë të vetëdijshëm për kontributin e tyre në shoqërinë italiane.

Përqindja është më e lartë është në industrinë e hotelerisë dhe ndërtimit, ku janë të përqendruar edhe pjesë më e madhe e emigrantëve shqiptarë. Por nuk duhet të neglizhojmë edhe kontributin e tyre në shërbimet e kujdesit familjar, të cilat do të ishin shumë më të shtrenjta ose të pafavorshme po të ofroheshin nga gratë italiane.

Italia ka rreth 5 milionë banorë të huaj, përqindje e cila pritet të arrijë të paktën 13% në dhjetë vitet e ardhshme. Ajo që mund të themi me siguri është se mosha mesatare e të huajve është e ulët: një në dhjetë italianë është të paktën 75 vjeç, ndërkohë që mosha mesatare e emigrantëve është 35 vjeç. Sipas ekspertëve italianë, fuqia e huaj punëtore, kontribuon në mënyrë efektive në sistemin e pensioneve. Ata theksojnë gjithashtu se emigrantët kanë ndihmuar shumë firma të “qëndrojnë në këmbë”, për shkak të pagave të ulëta dhe sakrificave të për të duruar abuzimet dhe paragjykimet. Shteti italian fiton rreth 16.5 miliardë euro nga tatimet e emigrantëve dhe shpenzon vetëm 12.6 miliardë.

GAZETA SHQIP

©Copyright Gazeta SHQIP

Për t'u bërë pjesë e grupit mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t'ju aprovohet.
Komuniteti Gazeta Shqip: https://www.facebook.com/groups/gazetashqip/

LEXO MË TEJ:


Më të lexuarat

Comments are closed.