Nënat më të mira në histori… dhe ato më të këqija

Nga Medea te Marge Simpson, më e mira dhe më e keqja midis figurave femra në marrëdhëniet me fëmijët e tyre, midis faqeve të poezisë, letërsisë dhe kinemasë

Ekziston vetëm një nënë. Për fat të mirë, mund të thuhet në disa raste. Sepse, së bashku me figura të dashura dhe shembullore, ikonat e vërteta të guximit dhe të frymës së sakrificës, të historisë dhe të letërsisë kanë dhënë gjithashtu karaktere të mizorisë së tmerrshme. Këtu është një përmbledhje e shkurtër e nënave të mrekullueshme, që ne mund të dëshirojmë që nëna jonë të duket si ato sa më shumë që të jetë e mundur, dhe të prindërve shumë të këqij, para të cilëve jemi të lumtur që yni është pikërisht ashtu siç është.

Nënat e këqija…Medea – Sigurisht është nëna më e pabesë dhe mizore në histori. Sipas mitologjisë greke, ajo bie çmendurisht në dashuri me Jasonin, heroin e ngarkuar për të hulumtuar Qafën e Artë. Për ta ndihmuar atë, Medea nuk heziton të vrasë vëllain Apsirto, duke hedhur mbetjet e tij në copa detare, për të detyruar babanë të ngadalësojë ndjekjen e tij. Në tragjedinë e Euripidit thuhet se Jason, pasi u martua me të dhe kaloi disa vjet me të, për të ngjitur fronin, nuk ngurron ta braktisë atë për t’u martuar me bijën e mbretit të Korintit: për t’u hakmarrë, Medea vret fëmijët që ka me të, mohon pasardhësit e tij.

Gertude – Një tjetër personazh i famshëm me një nënë të vështirë është Hamleti: sipas Ëilliam Shakespeare, nëna e tij Gertude, pas vetëm dy muajsh pas vdekjes së bashkëshortit të saj, mbret i Danimarkës, vendos të martohet me kunatin e saj Claudio, madje duke e ditur se ai është vrasësi i mbretit. Hamlet vuan jashtëzakonisht nga kjo zgjedhje, e cila ndër të tjera e privon nga mundësia e ngjitjes në fron, por mbi të gjitha sepse Gertude tani derdh gjithë dashurinë për djalin e burrit të dytë, në një ndër tradhtitë më të mëdha të njerëzimit.

Zonja Bovari – Në romanin me të njëjtin titull nga Gustave Flaubert, Emma është një grua romantike, por thellësisht egoiste. Vajza e vogël Bertha është pasqyra e pasigurive dhe e gabimeve të saj, aq shumë saqë Emma nuk është në gjendje të kujdeset për të. Në fund, Emma vret veten, duke e braktisur atë përgjithmonë.

Zonja Bennet – Në “Krenari dhe Paragjykim” nga Jane Austen është nëna e protagonistes Elisabeth. Autori e përshkruan atë si një grua joadekuate, injorante dhe të zhurmshme: pikërisht ndërhyrja e saj dhe përpjekja e saj e vazhdueshme për të gjetur një burrë me pesë vajza do të jetë pengesa kryesore për lumturinë e vajzave. Për fat të mirë, dy më të mëdhatë Elisabeth dhe Jane, do të gjejnë burra të klasit të parë, të aftë të “neutralizojnë” vjehrrën e rëndë.

Mbretëresha e natës – Është personazhi i ndezur dhe mizor i operës “Flauti magjik” nga Ëolfgang Amadeus Mozart, nëna e Paminas dhe zonja e Errësirës. Fillimisht ngjan e dashur dhe e mirë, por më pas shfaqet despotike dhe pa zemër, aq sa detyron të bijën të zgjedhë mes dashurisë për nënën dhe dashurisë për Taminon e saj, duke i propozuar edhe të vrasë priftin Sarastro, i cili ishte në dijeni të lidhjes së tyre të dashurisë. Por vajza nuk e kryen krimin dhe bashkohet me të dashurin e saj.

Nënat e mira…

Penelope – Sipas mitologjisë greke, ajo është gruaja e Uliksit dhe nëna e Telemakos. Ajo mbetet besnike ndaj të shoqit në vitet e gjata të pritjes teksa ai ishte në luftën e famshme të Trojës dhe në 10 vitet e kthimit në shtëpi, mes peripecive, refuzonte kërkesat e Procit i cili kërkonte dorën e saj dhe aspironte fronin e Itakës. Kjo grua është shembulli i integritetit, dashurisë mëmësore pa kufij, ashtu si pëlhura e saj që thurej ditën dhe shthurej natën, për ta bërë të pafundme zgjedhjen e saj të pretendentit të ri.

Mrs. March – Kjo është nëna e dashur dhe shembullore e katër ‘Grave të Vogla’, krijuar nga pena e Louisa May Alcott: Meg, Jo, Beth dhe Amy. Ajo arrin të kujdeset për të bijat edhe pa ndihmën e të shoqit, i cili është nisur për në luftë dhe arrin që, edhe në mes të vështirësive të mëdha, të mos e humbasë kurrë aftësinë për të transmetuar dashuri dhe siguri. Ajo është nëna që të gjithë do të donim ta kishim.

Molly Ëeasley – Kjo është nëna e Ron, miku i zemrës së Harry Potter, në sagën e famshme të J. K. Roëling. Ajo është një nënë mikpritëse, e dashur dhe mbrojtëse, por edhe shumë autoritare, ankthioze dhe pak e ashpër, e aftë për të çuar përpara me dashuri një familje prej shtatë fëmijësh. Shtëpia e saj, e quajtur me dashuri, Strofulla, është ndër më mikpritëset dhe të ngrohtat në letërsinë angleze.

Hester Prynne – Në romanin “Shkronja e purpurtë” e Nathaniel Haëthorn, Hester është një grua kurajoze dhe e vendosur. E martuar me një shkencëtar të moshuar, ajo ka një vajzë nga një marrëdhënie jashtëmartesore dhe për këtë është e detyruar të mbajë mbi gjoks një shkronjë A në ngjyrë të kuqe të ndezur. Hester refuzon të tregojë emrin e të dashurit të saj dhe lufton fort për të mos humbur kujdestarinë e vajzës së saj aq të dashur, Pearl.

Marge Simpson – Mamaja më e verdhë e filmave vizatimorë, me flokët e saj karakteristikë blu, të kapur në formë kulle, është gruaja e Homer Simpson dhe nëna e Bart, Lisa dhe Maggie. E ëmbël dhe e duruar, ajo përfaqëson gruan dhe nënën tipike amerikane të dikurshme. E mirëkuptueshme, e dashur, e përkushtuar ndaj familjes. Edhe pse nganjëherë shfaqet si naive, të bën ta falësh shumë shpejt, pasi është gjithnjë e përkushtuar dhe mbrojtëse ndaj fëmijëve. Ashtu si nënat e tjera të kësaj liste, është një pasqyrë e epokës së saj dhe një ikonë e kohës sonë.

Gazeta Shqip


Comments are closed.