Holanda, një peticion për ta bërë prostitucionin ilegal!

Fushata “Unë nuk kam çmim” ka grumbulluar 42 mijë nënshkrime. Sot në vend blerja dhe shitja e seksit lejohet midis dy të rriturve me miratimin e tyre

Ata kërkuan të bëjnë ilegal prostitucionin dhe tani peticioni, i nënshkruar në Holandë nga 42,000 të rinj, do të trajtohet në një debat parlamentar. Është raportuar nga faqja e internetit e BBC-së, duke theksuar se diskutimi po hapet në një vend që ka një nga ligjet më tolerante në botë për të ndaluar seksin me pagesë.

“Po për modelin nordik: penalizoni klientët” – “Unë nuk kam çmim” është emri i fushatës së frymëzuar nga katolikët pas grumbullimit të nënshkrimeve. Promovuesi dëshiron që klientët të penalizohen, bazuar në modelin e ashtuquajtur nordik. Ata postuan disa foto në “Instagram” që tregojnë mbështetësit e tyre që mbajnë mesazhin, e shkruar e zeza mbi të bardhë “Ik ben onbetaalbaar” (nuk kam çmim) pranë fjalëve “nëse ajo do ishte motra jote?” dhe “prostitucioni është si shkak edhe pasojë e pabarazisë”.

“Unë jam një profesionist seksi me vullnetin tim” – Në përgjigje të fotografisë, një person shkroi: “Unë jam vullnetar si profesionist i seksit, si unë ka shumë njerëz, kjo fushatë do ta bëjë punën time shumë më të rrezikshme”. Në Holandë, blerja dhe shitja e seksit është e ligjshme, për sa kohë që përfshin “dy të rritur me miratim”. Dhe sipas modelit nordik, i adoptuar nga Suedia, Norvegjia, Islanda, Irlanda Veriore dhe Franca, klientët ndëshkohen. Aktivistët e rinj besojnë se duhet bërë më shumë për të mbrojtur gratë që cenohen. Sipas peticionit “Unë nuk kam çmim”, lehtësimi për industrinë e seksit në Holandë është anakronik dhe holandezët duhet të shohin modelin e vendeve si Suedia për frymëzim.

Kundër shfrytëzimit dhe trafikimit – Promovuesit pohojnë se në vendet ku u prezantua modeli fenomeni është zvogëluar, siç është shfrytëzimi i prostitucionit dhe se këto vende janë bërë më pak “tërheqëse” për trafikantët e qenieve njerëzore. Ndër themeluesit e lëvizjes Exxpose, që qëndron pas peticionit, është punonjësja sociale Sara Lous, e cila ka punuar në qendrën e rehabilitimit për ish prostituta. “Ne jemi feministe dhe të krishtera dhe disa prej nesh janë neutral”, shpjegoi ajo. “Ideja është sigurisht se Holanda ka një politikë më të sigurt, se dekriminalizimi është më i sigurt dhe se është liri të shesësh seksin”, shtoi ajo. “Por kaq shumë gjëra po shkojnë keq, kemi shumë trafik njerëzor dhe Amsterdami është më i prekshëm për shkak të kërkesës së lartë për seks të lirë”.

Ajo pastaj vuri në dukje se femrave u thuhet se prostitucioni është një mënyrë e thjeshtë për të fituar para. “Janë të paktë njerëzit e paaftë për të gjetur një punë tjetër, – komentoi ajo, – kështu që ata duhet të marrin ndihmë për të krijuar aftësi të tjera”.

Comments are closed.