Një kroat në Tiranë

Alen Brlek (Zagreb, 1988) është autori i ftuar në Rezidencën letrare “Tirana in Between”, organizuar nga POETEKA, si pjesë e READING BALKANS, bashkëmbështetur nga Programi “Europa Krijuese” i Bashkimit Europian.

Alen Brlek i përket gjeneratës më të re të poetëve kroatë. Në vitin 2013 ai u vlerësua me çmimim më të rëndësishëm për librin më të mirë në dorëshkrim (Metakmorfoze – titulli simptomatik për të gjithë veprën e autorit) i cili u botua në vitin 2014 nga “Algoritam.” Poezia e Alen Brlek mbetet thellësisht brenda kërkimit dhe misterit të gjuhës, duke eksploruar shtigjet e saj të fshehura dhe duke provokuar qarqe të shkurtra si dhe duke vënë në pikëpyetje logjikën e saj. Libri i tij i dytë, “Pratišina”, u botua në Serbi nga “Kontrast”, 2017.Në bashkëpunim me poetin Darko Šeparović dhe muzikantin Emil Andreis Alen Brlek po eksploron hapësirat mes poezisë dhe muzikës në kuadër të projektit “Zaron”. Poezitë e tij janë botuar në mjaft revista letrare dhe janë përkthyer në disa gjuhë. Shpesh ato poezi shfaqen në skenë në sfondin e një hip-hopi si fjalë muzikore, që i drejtohen fillimisht audiencave jo poetike, në të cilat bashkohen teknikat e arteve të ndryshme. Në një intervistë të botuar pas publikimit të vëllimit të dytë me poezi, Alen Brlek e përshkroi poetikën e tij me përgjigjen lakonike, por të qartë: “Punk nuk ka vdekur.” Për poezitë e botuara në rrjetet sociale ai është përzgjedhur për çmimin “Post scriptum” 2017.

Comments are closed.