10 gjëra që nuk i dini rreth filmit “300 Spartanët”

Më 9 mars 2007, filmi kult në Betejën e Termopileve ndërmjet grekëve dhe persëve arrin në kinematë amerikane, duke e shndërruar Gerard Butlerin gjysmë të panjohur në një yll të Hollivudit

Më 9 mars 2007, doli në SHBA “300” Zack Snyder, një adaptim filmi i romanit grafik poemë nga Frank Miller. Filmi, i xhiruar me teknologjinë digjitale “chroma key” për të riprodhuar stilin e stripit origjinal, tregon betejën e Termopileve mes Spartans dhe Persianëve në 480 para erës sonë.

Me gjithë pabarazinë numerike të pabesueshme, 300 ushtarët e guximshëm të udhëhequr nga Mbreti Leonidas, interpretuar nga Gerard Butler, atëherë gjysmë i panjohur, arrijnë të mbajnë armiqtë aziatikë në kontroll në fytin e ngushtë të Termopileve dhe, duke iu rezistuar heroikisht, lejojnë ushtrinë greke të riorganizohet.

Megjithëse kolosalët kanë tërhequr kaq shumë kritika si për të metat narrative (nga njëra anë ka të mirat dhe nga ana tjetër barbarët e keqe, monstruoze, të pamëshirshme dhe epshore) se për gabimet e shumta historike dhe për akuzat e racizmit (Iran të udhëhequr nga Presidenti Ahmadinejad, ai thotë se me këtë film “Hollyëood shpalli luftë në Teheran”, suksesi i zyrave të biletave është i pabesueshëm.

Duke kushtuar 65 milionë dollarë, filmi mbledh 456 dhe e transformon protagonistin Gerard Butler në një yll të Hollivudit. 12 vjet më vonë, ja 10 gjëra që ndoshta nuk i keni njohur rreth filmit.

Kostume të ricikluara dhe armë

Për të përmbajtur buxhetin, prodhimi riciklon armë (mburoja, shpata dhe shtiza) të përdorura tashmë në epikën e filmave të tjerë në Greqinë e lashtë të dekadës së fundit si “Troja” dhe “Aleksandër”. Përkundër kësaj, më shumë se 60 njerëz punojnë për të riprodhuar kostumet e kohës dhe së paku 600 janë ato të bëra posaçërisht për filmin. Protagonisti Gerard Butler mban 17 helmeta, ndërkohë që Rodrigo Santoro, përkthyesi i mbretit persian, Serse, mban 33 pirsing të rreme.

Stërvitje të forta

Shumica e aktorëve të filmit kanë një trup fizik muskulor, rezultat i punës së madhe në palestër. Për shembull, Gerard Butler është trajnuar 4 orë çdo ditë, si gjatë xhirimeve ashtu edhe në 4 muajt që kanë paraprirë marrjen e parë.

Emri i mbretëreshës dhe shuplaka në skenë

Gjatë gjithë filmit, gruaja e Leonidës e luajtur nga Lena Headey nuk thirret kurrë me emër, por gjithmonë me pseudonimin “mbretëreshë”. Vetëm në titujt e fundit shfaqet emri i vërtetë “Gorgo”. Në një skenë mbretëresha godet një nga këshilltarët e mbretit, pasi kjo e fundit e fyen atë. Para se të filmojë skenën, aktorja Lena Headey teston vrasjen e regjisorit Zack Snyder për të siguruar që ai nuk godet shumë.

Roli i mbretëreshës

Në fillim drejtori për rolin e Mbretëreshës Gorgo mendon për aktoren angleze Sienna Miller. Vetëm më vonë ai zgjodhi Lena Headey, i cili në sajë të kritikave të shkëlqyera u bë yll i Hollivudit. Që nga viti 2011 aktorja ka luajtur Mbretëresha Cersei Lannister në serialin e hitit “Il trono di Spade”.

Fjalët e mbretëreshës

Në fillim të filmit, Mbretëresha Gorgo i përgjigjet ambasadorit persian, i cili me shumë nevoja pyet se si një grua reagon në intervistat midis burrave, me fraza të famshme: “Sepse vetëm gratë spartane lindin burra të vërtetë”. Në realitet – historianët rindërtojnë – mbretëresha tregon këtë frazë për një grua athinase gjatë një interviste. Një frazë e Gorgo e përdorur në film është “Kthehuni me mburojën tuaj”. Gratë spartane u thoshin këto fjalë burrave dhe fëmijëve të tyre kur ndaheshin para betejës.

Regjistroni regjistrimet në mënyrë kronologjike

Filmi “300” u xhirua për vetëm 60 ditë, një rekord duke marrë parasysh shumë ekstra dhe skenat e luftës. Kolosale të ngjashme zgjatën shumë (madje edhe vite të përpunimit). Një tjetër kuriozitet është se skenat janë xhiruar në mënyrë kronologjike ose siç shfaqen në versionin përfundimtar. Gjë që është jashtëzakonisht e rrallë për një film me metrazh të gjatë: skenat e filmave zakonisht filmohen duke marrë parasysh lokacionet, me qëllim të reduktimit të kostove dhe thjeshtimit të procesit të rimëkëmbjes.

Debutimi i yllit të ardhshëm

Mes 300 ushtarëve spartanë ka një yll të ardhshëm të Hollivudit që bën debutimin e tij të filmit. Ai është një i ri Michael Fassbender, në filmin e tij të parë. Irlandezi luan Stelios, ushtar spartan i cili bie në betejë pak para sovranit të Spartës dhe thotë: “Mbreti im … është një nder … të vdesësh nga ana jote”. Leonidas përgjigjet: “Është një nder … të keni jetuar tuajën”.

Djali i regjisorit

Djali i Leonidas luhet nga Eli, i cili nga ana e tij është biri i regjisorit Zack Snyder. Më vonë djali gjithashtu luajti në dy filma të tjerë të babait të tij, “Ëatchmen” dhe “Sucker Punch”.

Pjesë të përmbysura

Aktori Rodrigo Santoro shfaqet për audicionin e personazhit të Astinos, birit të kapitenit Artemis. Megjithatë, regjisori vlerëson punën e tij aq shumë saqë ai e kërkon atë të luajë të keqin Serse.

Dëshira që është një fyerje

Në skenat finale Leonidas i thotë Efialte, “mund të jetosh përgjithmonë”. Fraza, në vend se një dëshirë, është një fyerje: sunduesi aludon për faktin se tradhtari kurrë nuk do të ketë një vdekje të lavdishme në fushën e betejës, objektivi kryesor i çdo luftuesi spartan. Që atëherë në kulturën helenike “Efialte” bëhet arketipi i tradhtarit dhe e njëjta fjalë në greqishten e lashtë nënkupton “makth”.

Gazeta Shqip

Comments are closed.