SHBA-të “parkojnë” avionët luftarakë F-35

Pentagoni ka pezulluar përkohësisht operacionet e fluturimit F-35 pas incidentit të 28 shtatorit në Karolinën e Jugut. Përplasja e avionit luftarak ka ndodhur gjatë një fluturimi trajnimi dhe nuk ka shkaktuar viktima. Pezullimi do të lejojë, ndër të tjera, të kryejë inspektime të linjave të karburantit.

Inspektimet duhet të zgjasin “ndërmjet 24 dhe 48 orëve”. Një avion që kushtonte rreth 100 milionë dollarë ishte “i shkatërruar plotësisht” në aksident.

Në 28 shtator ndodhi incidenti i parë i programit të armatimit në SHBA në fillim të viteve 1990, më i shtrenjti në historinë ushtarake amerikane, për një kosto totale të vlerësuar rreth 400 miliardë dollarë për rreth 2.500 pajisje që duhej të prodhoheshin në dekadat e ardhshme.

F-35 luftarak, subjekt i polemikave të nxehta në shumë vende, duke përfshirë dhe Italinë, aktualisht përdoren nga forcat e armatosura të Britanisë së Madhe dhe Izraelit.

11 tetor 2018 (gazeta-Shqip.com)Comments are closed.