Raporti i Unicef-it: Çdo 5 sekonda vdes një fëmijë në botë

Foto ilustruese

Në vitin 2017 në botë, kanë vdekur rreth 6.3 milionë fëmijë nën moshën 15 vjeç, që është, një në çdo pesë sekonda, shpesh nga shkaqe të parandalueshme. Kjo është deklaruar nga UNICEF, i cili nënvizon se shumica e këtyre vdekjeve, 5,4 milionë, kanë ndodhur në 5 vitet e para të jetës, dhe rreth gjysma kanë përfshirë foshnjat. Megjithatë, numri i fëmijëve të vdekur nën 5 vjeç ka rënë ndjeshëm, duke u rritur nga 12.6 milionë në vitin 1990 në 5.4 milion vitin e kaluar.

Globalisht në 2017, shpjegon mbi vdekshmërinë UNICEF-i, Divizioni OKB-së për Popullsinë dhe Banka Botërore, gjysma e të gjitha vdekjeve nën 5 vjet ka ndodhur në Afrikën Sub Sahariane, dhe një tjetër 30% në Azi në jug. Në Afrikën Sub-Sahariane, një fëmijë në 13, vdesin para ditëlindjes së tij të pestë, ndërkohë që në vendet me të ardhura, kjo përqindje është një në 185.

Shumica e fëmijëve nën moshën 5 vjeç vdesin nga shkaqe të parandalueshme ose të shërueshme siç janë komplikime gjatë lindjes, pneumonia, diarre, malarie dhe sepsi neonatal. Shkaku i vdekjes për fëmijët ndërmjet 5 dhe 14 vjeç, janë aksidente, veçanërisht aksidentet rrugore dhe mbytja. Edhe pse në këtë grupmoshë ka dallime rajonale: një fëmijë nga Afrika Sub-Sahariane, ka një rrezik të vdekjes 15 herë më e lartë se në Evropë.

Sipas raportit, vendet ku ka pasur një normë më të lartë të vdekshmërisë nën 5 vjeç, janë Somalia (127 për 1,000 lindje të gjalla), Çadi (123), Republika Qendrore Afrikane (122), Sierra Leone (111) dhe Mali (106 ). Vendet ku ka pasur një normë më të lartë të vdekshmërisë neonatale janë Pakistani (44 për 1,000 lindje të gjalla), Republika Qendrore e Afrikës (42), South Sudan (40), Somalia (39) dhe Afganistani (39). Republika Qendrore e Afrikës (88 fëmijë për 1000 lindje të gjalla), Sierra Leone (82), Somalia (80), Chad (73) dhe DRC (70) janë në fund të fundit të lartë 5 vende në botë ku në vitin 2017 atje ishte shkalla më e lartë e vdekshmërisë nën një vit.

21 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)Comments are closed.