Pirateria, vijon në gjykata beteja Maks Velo me Iris Elezin

Regjisori Kujtim Cashku ka vënë alarmin tek pirateria që ekziston në artin shqiptar, gjatë konsultës së mbajtur mbi Strategjinë Kombëtare për Kulturën për 6-vjeçarin e ardhshëm (2019-2025) ku merrnin pjesë kineastë e përfaqësues të Ministrisë së Kulturës.

“Unë mendoj se është një krim monstruoz që ka ndodhur në Shqipëri dhe vazhdon akoma të jetë i legjitimueshëm edhe pse janë krijuar struktura, institucione e ligje. Përgjithësisht kjo frymë plagjaturistësh, njerëzish që mund të grabisin në të gjitha format, të përvetësojnë gjëra dhe të marrin pozicione të ndryshme në shoqëri, ky është vërtet legjitim i një portreti të papërshtatshëm për të menduar se mund të krijojmë një emancipim tërësor në kinematografi”, tha Cashku.

Një nga rastet më flagrante të piraterisë në kinematografinë shqiptare është ai I filmit Bota ku regjisorja Iris Elezi ka marrë subjektin nga novela “Klubi Karavasta” e Maks Velos pa I dhënë këtij të fundit as autorësinë as të drejtat.Çështja Velo-Elezi vijon të jetë ende dyerve të gjykatave, ku artisti vijon betejën në mbrojtje të veprës, pa ndihmën e institucioneve të shtetit. Mjafton të lexosh novelën e Velos e të shohësh filmin e realizuar nga Elezi për të kuptuar se e gjithë ngjarja është ndërtuar mbi këtë vepër. Dhe pse filmi ka shumë bashkë- prodhues askush nuk ka marrë përgjegjësinë mbi këtë ngjarje, dhe Velo vijon i vetëm betejën në gjykata.

12 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)

©Copyright Gazeta SHQIP
LEXO MË TEJ:

Comments are closed.