Sejko: Do blejmë valutë për të shmangur rënien e euros

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko, në një deklaratë për mediat bëri të ditur se BSH do të ndërhyjë në treg, duke blerë valutë për të shmangur rënien e euros.

Gent Sejko u shpreh se Këshilli Mbikëqyrës vendosi të ulë me 0.25% normën bazë të interesit duke e çuar në 1%.

“Kursi i këmbimit në Shqipëri është i lirë që varet nga kërkesa dhe oferta. Ka pasur një rritje e sasisë së euros, e cila ka qenë konstante që prej vitit 2015, e cila ka ardhur si një rritje e pritshmërisë së agjentëve. Kjo ka shtyrë kursin e këmbimit për të pasur një mbiçmim. Kjo ka dalë jashtë parametrave normal dhe na ka detyruar të ndërmarrim operacione për të ndërhyrë në treg. Do të blejmë valutë për të shmangur rënien e euros. Banka e Shqipërisë ka kritere për ndërhyrje, ne nuk kemi ndërhyrë për efekt të kursit të këmbimit, por për ta parandaluar përshpejtimin e kursit të këmbimit”, tha Guvernatori Sejko.

Ndërkohë, po ditën e sotme, Banka Qendrore europiane sinjalizoi për herë të parë publikisht se shumë shpejt do të ndalë hedhjen masive të eurove në treg, të njohur ndryshe si lehtësimi sasior. Ky program nisi në mars të vitit 2015, ku për të mos lejuar rënien e Eurozonës në recesion, Banka Qendrore Europiane vendosi të ndërmarrë një politikë radikale, duke shtypur dhe hedhur masivisht euro në treg.

Në tre vitet e fundit përmes programit të lehtësimit sasior, autoriteti monetar i Bashkimit Europian ka injektuar mbi 2 mijë e 500 miliardë euro në tregjet e Eurozonës. Rritja në përmasa të pashënuara ndonjëherë më parë e sasisë së eurove në treg ka qenë një nga shkaqet kryesore të dobësimit të euros gjatë viteve të fundit. Por tërheqja nga programi i lehtësimit sasior nënkupton se tani nuk do të ketë më euro me tepri në treg.

Lëvizja e Bankës Qendrore Europiane u reflektua menjëherë në tregje. Pas daljes së lajmit, euro filloi të forcohet në bursa ndaj dollarit duke shënuar nivelin më të lartë në 10 ditë. E njëjta tendencë u përcoll edhe në tregun shqiptar, ku pas një serie të gjatë rënieje, të mërkurën euro u forcua ndaj lekut. Sipas Bankës së Shqipërisë nga 124.17 lekë që këmbehej një ditë më parë, këtë të mërkurë euro u këmbye me 124.52 lekë ose 0.25 lekë më shumë.

6 qershor 2018 (gazeta-Shqip.com)

Comments are closed.