Buxhuku: Kontrata me bankat, titull ekzekutiv

Duke marrë shkak nga të dhënat shqetësuese për tejkalimin e pragut 20% të masës së “kredive të këqija” kundrejt portofolit të përgjithshëm të raportuara në 5 mujorin e parë të 2012-s, Konfindustria mbështet parimisht propozimin e Bankës së Shqipërisë për institucionet vendimmarrëse politike, që këto të fundit të kryejnë ndryshimet e nevojshme ligjore për kthimin në “titull ekzekutiv” të kontratës së kredimarrjes, sa i përket kolateralit.

Sipas Gjergj Buxhukut, administrator i përgjithshëm i Konfindustrisë, praktikat e derisotme kanë treguar, se sistemi gjyqësor në mjaft raste ka vonuar deri në bllokim të plotë ekzekutimin e kolateraleve të kredive, çka është me pasoja të rënda për qëndrueshmërinë e sistemit bankar dhe sidomos prishjen e rregullave të konkurrencës së ndershme ndërmjet operatorëve në treg.

Konfindustria dhe përfaqësuesi i saj, Buxhuku vlerëson më tej se, “rritja e masës” “kredive të këqija” në nivelin 20,4% kundrejt portofolit të përgjithshëm me vlerë absolute, që tejkalon vlerën e 1 miliard $, e bën veçanërisht të nevojshme dhënien e lirisë së veprimit bankave të nivelit të dytë të ekzekutojnë me shpejtësi kolateralin përkatës.

Duke u nisur nga kjo, Konfindustria fton institucionet e ekzekutivit dhe vendimmarrjen politike të përshpejtojë në përmirësimet e duhura në legjislacionin në fuqi për kthimin në “titull ekzekutiv” të kolateralit të kredive me qëllim bërjen të mundur të riqarkullimit me efektivitet të aseteve dhe kapitaleve financiare, të bllokuara deri më tash në biznese të falimentuara dhe tregje të ngopura, në përfitim të ekonomisë kombëtare dhe mirëqenies së qytetarëve shqiptarë në afat të gjatë”, – shprehet administratori Buxhuku.
10 qershor 2012 (gazeta-Shqip.com)

©Copyright Gazeta SHQIP


Për t'u bërë pjesë e grupit mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t'ju aprovohet.
Komuniteti Gazeta Shqip: https://www.facebook.com/groups/gazetashqip/

LEXO MË TEJ:


Më të lexuarat

Comments are closed.