Shuhet baritoni Burhan Spahiu

Burhan Spahiu, një nga artistët e skenës shqiptare, solist bariton i skenës së Teatrit të Operas dhe Baletit është ndarë nga jeta. Ai lindi në Berat më 5 Janar 1943. Shkollën e mesme e kreu në Liceun Artistik “Jordan Misja” në Tiranë…

Gruaja që adhuronte Niçja

Luan Rama Ajo është atje, hipur në një karrocë e tërhequr nga filozofi Niçe dhe i adhuruari tjetër i saj, orientalisti gjerman Paul Rée. Ishte e habitshme kjo fotografi komike që prej vitesh më kishte tërhequr vëmendjen. Në duar mban…

Pirro Mani sot 81 vjeç

Një nga personalitetet më të shquar në historinë e teatrit shqiptar, Pirro Mani mbush sot 81 vjeç. Regjisor dhe pedagog i shkëlqyer, për 25 vjet ai punoi në Teatrin Kombëtar. Studioi në Institutin Shtetëror të Artit Teatror, GITIS, në…

Arbitral dhe arbitrar

Adrian Beshaj Në të folurën e përditshme ndodh të ngatërrohen nga pakujdesia edhe mbiemrat “arbitral” dhe “arbitrar”. Rrënja e këtyre dy mbiemrave është “arbitër” që rrjedh nga latinishtja “arbitriu-m” dhe që përkufizon aftësinë për të…

Armando Bora sjell historinë e dy burrave

Në orët e vona të natës, në një stacion të harruarr autobuzi në periferi të qytetit të Sidneit, jo larg bregut shkëmbor të oqeanit Paqësor, do të takohen Norm dhe Ahmed për të na treguar një histori të vjetër sa vetë historia e…

Një kroat në Tiranë

Alen Brlek (Zagreb, 1988) është autori i ftuar në Rezidencën letrare “Tirana in Between”, organizuar nga POETEKA, si pjesë e READING BALKANS, bashkëmbështetur nga Programi “Europa Krijuese” i Bashkimit Europian. Alen Brlek i përket…

Tri prostituta në një kafene (FOTO)

Jetën e zakonshme dhe të qetë të një fshati “të harruar” e ndryshon ardhja e tri prostitutave në kafenenë ilegale të dy vëllezërve Makro. Burrat, edhe përkundër përpjekjeve të grave të tyre për t’i ndaluar, tërë kohën e kalojnë në kafene…

Shuhet regjisorja e njohur franceze Agnès Varda

Regjisorja legjendare franceze, Agnès Varda, fituese e çmimit FIAF 2013 dhe Oscarit të Nderit 2017, është ndarë nga jeta në moshën 90-të vjeçare. Përkushtimi i saj për kinematografinë dhe ruajtjen e filmit kudo në botë do ti mungojë botës…