Arti

Shuhet baritoni Burhan Spahiu

Burhan Spahiu, një nga artistët e skenës shqiptare, solist bariton i skenës së Teatrit të Operas dhe Baletit është ndarë nga jeta. Ai lindi në Berat më 5 Janar 1943. Shkollën e mesme e kreu në Liceun Artistik “Jordan Misja” në Tiranë dhe gjatë viteve 1962 – 1967 kryen studimet e larta për kanto në "Konservatorin Shtetëror të Tiranës", në klasën…
Me shumë...

“Froni i Shpatave” rikthehet nё sezonin e tij tё tetё

Në epokën e internetit dhe rrjeteve sociale, krijimi i përmbajtjeve audiovizive nga televizionet klasike, tё afta pёr tё ngjallur interesin e audiencave rinore, duket se po kthehet nё njё mision tё vёshtirё, pёr sa kohё tё rinjtё e kёtij mileniumi bombardohen nga mediumet online, tё servirura nё smartfonat e tyre, 24 orё nё 24. Me njё buxhet…
Me shumë...

Fotot e panjohura të vizitës së Bekim Fehmiut në Shqipëri

“Jam i lumtur që mbas 30 vjetëve gjendem në Shkodër, në qytetin ku kam kaluar vitet e para të fëmijërisë sime, rrënjët kishin qenë të thella dhe të pashpërngulta”. Kështu do të shprehej Bekim Fehmiu, para qindra spektatorëve që kishin ardhur për ta përshëndetur në Teatrin Migjeni në Shkodër. Ishte viti 1972, dhe ikona e teatrit shqip bëri…
Me shumë...

Gruaja që adhuronte Niçja

Luan Rama Ajo është atje, hipur në një karrocë e tërhequr nga filozofi Niçe dhe i adhuruari tjetër i saj, orientalisti gjerman Paul Rée. Ishte e habitshme kjo fotografi komike që prej vitesh më kishte tërhequr vëmendjen. Në duar mban një kamzhik dhe ata dy njerëz aq të mënçur ishin si të thuash të mbrehur ne qerren e saj. Fillimisht të…
Me shumë...

Lu Salomé dhe “tri margaritarët” e kurorës së saj

Ajo është atje, hipur në një karrocë e tërhequr nga filozofi Niçe dhe i adhuruari tjetër i saj, orientalisti gjerman Paul Rée. Ishte e habitshme kjo fotografi komike që prej vitesh më kishte tërhequr vëmendjen. Në duar mban një kamzhik dhe ata dy njerëz aq të mënçur ishin si të thuash të mbrehur ne qerren e saj. Fillimisht të duket thjesht një…
Me shumë...

Pirro Mani sot 81 vjeç

Një nga personalitetet më të shquar në historinë e teatrit shqiptar, Pirro Mani mbush sot 81 vjeç. Regjisor dhe pedagog i shkëlqyer, për 25 vjet ai punoi në Teatrin Kombëtar. Studioi në Institutin Shtetëror të Artit Teatror, GITIS, në Moskë. Pas kthimit në atdhe u emërua regjisor i Teatrit “A. Z. Çajupi”, Korçë, të cilin e drejtoi me sukses…
Me shumë...

Arbitral dhe arbitrar

Adrian Beshaj Në të folurën e përditshme ndodh të ngatërrohen nga pakujdesia edhe mbiemrat “arbitral” dhe “arbitrar”. Rrënja e këtyre dy mbiemrave është “arbitër” që rrjedh nga latinishtja “arbitriu-m” dhe që përkufizon aftësinë për të gjykuar dhe ushtruar lirisht zgjedhjet dhe dëshirën tënde. Do të thotë gjithashtu autoritet absolut. Me…
Me shumë...

Armando Bora sjell historinë e dy burrave

Në orët e vona të natës, në një stacion të harruarr autobuzi në periferi të qytetit të Sidneit, jo larg bregut shkëmbor të oqeanit Paqësor, do të takohen Norm dhe Ahmed për të na treguar një histori të vjetër sa vetë historia e njerëzimit. “Norm dhe Ahmed”, vepra e shkruar nga Alex Buzo do të ngjitet në skenën e ArTurbina më datat 6-7 prill nën…
Me shumë...

Një kroat në Tiranë

Alen Brlek (Zagreb, 1988) është autori i ftuar në Rezidencën letrare “Tirana in Between”, organizuar nga POETEKA, si pjesë e READING BALKANS, bashkëmbështetur nga Programi “Europa Krijuese” i Bashkimit Europian. Alen Brlek i përket gjeneratës më të re të poetëve kroatë. Në vitin 2013 ai u vlerësua me çmimim më të rëndësishëm për librin më të…
Me shumë...
1 of 503